Okul öncesi, ilköğretim ve lise döneminde okuyan yaklaşık 20 milyon öğrenci için sömestr tatili 17 Ocak’ta başladı. Öğrenciler, yoğun olarak geçen okul günlerinin ardından hem zihinsel hem de bedensel olarak tempoya mola verdiler. Aynı zamanda öğretmenler ve veliler de bu temponun dışına çıktı. Peki, tatil zamanı sadece gün boyu uzanıp hiçbir şey yapmamak anlamına mı gelir? Tatili dolu dolu geçirmek mümkün mü?
Tatilin İlk Aşaması: Dinlenme
Tüm yaş grupları ve okul dönemi çocukları için tatilin anlamının, çoğu zaman geç saate kadar uyanık kalmak olduğuna şahit oluruz. Hatta eline telefonu alıp o oyundan bu oyuna atlayarak, bazen o filmden bu filme geçerek saatlerin akıp gittiğini görürüz. Kimileri için de tatil, memlekette aile büyükleri ile kucaklaşmak, kuzenlerle evi altına üstüne getirmektir.
Bu on beş gün, çocuklara tatilin anlamını doğru öğretmek ve doğru dinlenmenin nasıl olması gerektiğini göstermek için iyi bir fırsattır. Çünkü tatil deyince çocuklar da çoğu yetişkin de zamanı planlamadan geçiriyor.
Hiçbir şey yapmamak, aslında tatil sonrası sendromu tetikliyor. Tatil dönemlerini hiçbir şey yapmadan geçirenlerde tatil sonrası motivasyon kaybı, isteksizlik ve konsantrasyon güçlüğü görülebiliyor. Her ne kadar hiçbir şey yapmamak kısa süreliğine iyi hissettirse de bir süre sonra günler sıkıcı gelmeye başlar. Zaten tatilin anlamı bir şey yapmamak değil; hem dinlenmek hem de kendine zaman ayırmak için bir fırsattır.
Bu on beş gün; zihinsel olarak güç toplama, ders yoğunluğundan sıyrılarak stresten uzaklaşmak anlamına gelir. Her yaş grubunun ihtiyaçları doğal olarak farklıdır. Bu aşamada dikkat edilmesi gereken 2 ana nokta var:
· Yeterli uyku almak
· Öğrencilerin kendilerini iyi hissetmesini sağlayacak şekilde kaliteli vakit geçirmesini sağlamak
Hobi Geliştirmek İçin Fırsat
Tatilde gelişim de mümkündür. Elbette ki her dakika oradan oraya koşturarak geçirilmemeli, ama günü keyifli ve anlamlı kılacak şekilde de zaman doldurulabilir. Her gün için bir hedef belirleyerek zaman doğru kullanılabilir. Bunun için aileler çocuklarına rehberlik edebilir. Nasıl mı?
· Günü, biyolojik saatinizin düzenini bozmadan planlayın. Kalkış ve yatış saatiniz belli olsun.
· Televizyon, tablet ve telefon karşısında geçen süreyi sınırlayın.
· Her gün kitap okuyun.
· Her gün açık havaya çıkın.
· Yeni bir hobi keşfederek kendinizi geliştirin.
Çocuklara uygun ilgi alanı bulmak ve bu konuda destek olmak için birkaç öneri:
· Anaokulu dönemindeki çocuklar için en güzel etkinlik oyundur. Sevdikleri oyunlarla ve oyuncaklarla oynamaları için zemin hazırlamak değerlidir. Lego, yap-boz, resim ve boyama yapmak onlar için geliştirici olur.
· İlkokul çağındaki çocuklar evin dışında atölyelere katılabilir. Mesela ebru, jimnastik, ata binme, buz pateni yapma gibi.
· Ortaokul çağında ise tercihler daha belirgindir. İlgilendikleri konu ile ilgili müze gezmek, resim sergilerine katılmak, sinemaya gitmek, oyun tasarımı yapmak gibi etkinlikler cazip gelir.
· Lise çağı yeteneklerin daha kolay sergilenebileceği bir dönemdir. Uzun vadeli yapılabilecek aktivitelerin temeli bu süreçte atılabilir. Mesela fotoğrafçılıkla ilgilenmek, yabancı dilini geliştirmek için konuşma kulübüne katılmak gibi.
Eğlence Vazgeçilmez!
Çocuklar ve gençler için tatilin en önemli anlamı eğlenmektir. 15 tatil deyince eğlenceli etkinlikler kaçınılmazdır. Sinemaya gitmek, evde bir dizi serisini takip etmek, kutu oyunları alarak arkadaş grubuyla keyifli vakit geçirmek vb. gibi. Futbol, basketbol ve voleybol gibi saha oyunları oynamak, tenis, bowling gibi oyunlar oynamak, kış pikniği yapmak vs. gibi. Küçük bir çabayla zevke göre eğlence zamanı oluşturmak çok kolay.
Eksikleri Tamamlamak İçin Plan Zamanı
Tatilin anlamı eğlenme ve dinlenme olsa da on beş gün uzun bir süre. Özellikle 8. ve 12. sınıf öğrencileri için de kritik bir zaman dilimi. LGS ve YKS için günlük planlama ile eksikleri tamamlamak çok önemli. Öğrenmeyi keyifli hale getirecek şekilde, günlük ders çalışma planı yapılıp deneme çözülürse bu süreç iyi bir motivasyonla devam eder.
Diğer öğrenci grupları da günlük 15-20 dakikalarla eksiklerini tamamlamak için online eğitim platformlarından veya eğlenceli-öğretici videolardan destek alabilir. Bilgiyi gerçekten anlamaya odaklanmak bu tatilin ana hedeflerinden biri olursa zaman verimli geçer.
Bu Tatil Hem Eğlence Hem de İlgileri Keşfetme Zamanı Olsun!
Bu ara tatilin en önemli hedefi, eğlenerek çocuklarınızla güzel vakit geçirmek ve onların sosyal hayattan yeni şeyler öğrendikleri bir zaman dilimi olsun. Sadece onlarla vakit geçirdiğiniz özel anlar olsun. Onlar sizinle ne yapmak istiyorsa akışta olduğunuz, onları hissettiğiniz ve beraber gerçekten eğlendiğiniz anları kollayın.
· Birlikte kitap okuyun.
· Oyunlar oynayın.
· Müzelere gidin.
· Sinemaya gidin.
· Yeni açılmış bir kafeye gidin.
· Yeni bir tat keşfedin.
· Parkta beraber vakit geçirin.
· Hiçbir konuda baskı yapmayın, ama bol bol sohbet edin.
Birlikte geçirdiğiniz anın tadını çıkarın. Çocukların en fazla buna ihtiyacı var! Tatil sonunda yeni döneme hem dinlenmiş hem de mutlu olarak başlamak her çocuğun hakkı.