Ülkemizde hayvancılık geniş bir yelpazede gerçekleştirilmektedir. Bulunduğumuz coğrafi konum ve yaşadığımız zengin iklimlerimiz sayesinde ülkemizde çeşitli hayvancılık faaliyetlerinin yapılması için elverişli ortamlar bulunmaktadır. Her bölgede farklı hayvancılık türleri yapılmaktadır. Hayvancılık faaliyetleri ülkenin ekonomisinde önemli bir yer tuttuğu gibi yerel tüketim ihtiyaçlarını da karşılamaktadır.
Hayvancılık faaliyetleri ülke ekonomisinin kalkınmasında da çok önemli bir yerde bulunmaktadır. Hayvancılık sektörünün gelişmesi ve sürdürülebilirliği açısından da çeşitli desteklemeler ve politikalar yapılmaktadır. Hayvan üreticileri bu destekle faaliyetlerine devam etmektedirler. Yapılan destekler ve politikalar hayvan sahipleri için önemli bir destektir. Çünkü hayvan sahipleri yaptıkları faaliyetten istedikleri verimi almak isterler.
Hayvancılığın Ülke Ekonomisindeki Yeri
Hayvancılığın ülke ekonomisine katkısını saymakla bitiremeyiz. Farklı sektörlere hammadde temin etmesi ve özellikle kırsal kesimlerdeki kişilere istihdam sağlaması hayvancılığın verdiği en büyük ekonomik faydalardandır. Kırsal kesimde hayvancılık işinde genellikle ailedeki tüm bireylerde görev alır. Yaşadığı yerde ekonomik bir kazanç getirisi olan kişilerde göç etmek durumunda da kalmayacaktır. Hayvancılık faaliyetleri farklı sektörlere hammadde temini etmektedir. Bu sayede işletmeler veya kurumlarda o hammaddeleri yurt dışından veya başka bir yerden satın almak zorunda da kalmayacaklardır. Hayvancılığın hammadde temin ettiği ilk yer tarımsal sanayidir. Kombina veya mezbahada kesilen hayvanların kemikleri veya yenmeyen aksamı gerekli işlemlerden geçirilerek yem fabrikalarında kullanılmaktadır. Hayvancılık faaliyetlerinin iç içe olduğu diğer bir alanda gıda sanayisidir. Sucuk veya köfte gibi farklı çeşitlerdeki ürünlerin üretimlerinde de hayvancılık sektöründeki ürünlerden yararlanılmaktadır. Ayakkabı, çanta veya kemer gibi ürünlerin üretilmesinde kullanılan deri sanayisine, yün ve tiftiklerin kullanıldığı tekstil sanayisine, koyunun ince bağırsağından elde edilen ameliyat ipliğinin kullanıldığı sağlık sanayisine veya kozmetik sanayisine hayvancılık alanı yeterli miktarlarda hammadde temin etmektedir. Bu ihtiyaçlar ülke içerisinde yapılan hayvancılık alanından giderilmektedir. Elde edilen hammaddelerin veya ürünlerin ihracatları da yapıldığı için ülkeye döviz girişi olacaktır. İhracat sayesinde ülke ekonomisi büyüme gösterecektir. Ülke ekonomisinin de büyümesi refahın artmasına ve istihdama fayda sağlayacaktır. Sonuca gelirsek hayvancılığın ülke ekonomisindeki yeri oldukça önemlidir ve ülkemizde de hayvancılığın iyileştirilerek büyütülmesi gerekir.
Hayvancılıkta Üretimin Artırılması için Neler Yapılmalıdır?
Ülkemizde bulunduğumuz coğrafi konumdan kaynaklı olarak dört mevsim belirgin olarak yaşanmaktadır. Her bir bölgemizin farklı coğrafi özellikleri de bulunmaktadır. Bu coğrafi özelliklere ve iklime uygun olarak da farklı hayvancılık türleri de kolay bir şekilde yapılmaktadır. Tabi ki yapılan bu hayvancılık faaliyetlerinden de istenilen verimin alınması gerekir. Hayvancılık üretiminin verimli bir şekilde artırılması üreticilere ve ülkemize maddi ve manevi kazançlar getirecektir. Hayvancılık faaliyetlerinin iyileştirilmesindeki ilk adım hayvan soylarının ıslah edilmesidir. Et veya süt üretimi, hammadde temini gibi ihtiyaçlarda kullanılan hayvancılıkta daha verimli ve iyileştirilmiş hayvan ırkları kullanılmalıdır. Yüksek verimli ırklar kaliteli et veya süt üretimini hedeflenen miktarlarda gerçekleştireceklerdir. Hayvancılık faaliyetlerinde modern ekipmanlar tercih edilmelidir. Özellikle yüksek kapasiteli son teknolojik makineler faaliyetleri daha da kolaylaştıracaktır. Üretici kişilere veya işletmelere hayvancılık eğitimleri verilmelidir. Uzman kişiler ve veterinerler hayvan sahiplerini bilinçlendirmelidir. Otlak alanların iyileştirilmesi, besi ve ahır hayvancılığına da özen gösterilmesinin sağlanması, kaliteli yemlerin kullanılması hem büyük hem de küçük ölçekli işletmelere destek verilmesi hayvancılıkta üretimin arttırılması için yapılması gerekenlerden bazılarıdır.
Hayvancılığı Geliştirmek için Yapılan Teşvikler
Hayvancılık faaliyetlerini arttırmak ve daha da geliştirmek için zaman zaman bazı teşvikler veya projeler yapılmaktadır. Bunlardan birisi de hayvancılık desteklemeleridir. Hayvancılık faaliyetlerinin verimli ve sürdürülebilir bir şekilde yapılması için üreticilere maddi yardımlar yapılmaktadır. Büyükbaş ve küçükbaş hayvan sahiplerine belirli miktarlarda destek ödemesi yapılmaktadır. GAP kapsamında da farklı hayvancılık projeleri uygulanmaktadır. Bu projeler ile hayvancılığı canlandırılması, hayvancılığın daha verimli ve kaliteli bir şekilde yapılması, hayvancılığın gelişmesi kapsamında altyapı eksikliklerinin giderilmesi amaçlanmıştır. Farklı illerde kurulan damızlık merkezleri, hayvancılık üretimi geliştirme projesi de yapılan projelerden bazılarıdır. Bu projelerle yeni destekleme teşvikleri, hangi bölgede hangi hayvan türüne yatırım yapılacağı gibi konular yer almaktadır. Bakanlıklar ve kurumlar tarafından yapılan projeler ülkemizin her bir tarafında uygulanmaktadır. Hayvancılık faaliyetleriyle uğraşan herkes bu projelerden faydalanacaklardır. Bu projeler titiz ve detaylı bir şekilde uygulandığı zaman kısa sürede istenilen sonuca ulaşılacaktır.