Bugün sanat, bir şeyi ortaya çıkarma ve hayal gücünü yansıtma olarak düşünülüyor. Geçmişten günümüze sanatçılara ve eserlerine baktığımızda kendilerini dönemlerinin araçlarıyla ifade ettiklerini görürüz. 2000’ler Dijital Çağ’ın başlangıcı olarak kabul görüyor.

Bu çağda her şeyin dönüşümü gözlenirken sanat da geleneksel olan fırça ve boyanın yerini; yazılımlar, tabletler, hatta yapay zekâ ile oluşturulan eserler yer alıyor. Dijital sanat nasıl ilgi görüyor? Neden bu kadar önemli hale geldi? NFT nedir ve neden popüler? Gelin, inceleyelim.

Dijital Sanat Neye Denir? Neden Önemli Hale Geldi?

Dijital sanat tanımı adından da anlaşılacağı gibi dijital teknolojiler ile oluşturulmuş olan eserleri ifade eden bir kavramdır. Dijital ortamda gerçekleştirilen eserlerdir. Grafik tasarım programları, VR ekipmanlar, Adobe Photoshop ve Procreate gibi yazılımlar kullanılır.

·         Bilgisayarda üç boyutlu eserler, animasyonlar oluşturulur.

·         Fotoğraflar bu ortamda değiştirilebilir. Kolay yapılabilir.

·         Blockchain ile benzeri olmayan eserler hem üretilip hem de satışa sunulabilir.

Dijital sanatın sosyal medya içerikleri, reklamcılık alanı ve video oyunları gibi pek çok alanda karşımıza çıkar. Bu dalın etkisi oldukça geniş bir alana yayılmış durumda. Bu yüzden de çok yaygın ilgi görüyor. Bu popülerliğin başka bir sebebi de bir anda geniş kitlelere ulaşabilmesidir. Sanatçılar açısından bakıldığında da pek çok avantaja sahiptir:

·         Geleneksel sanatta malzemeleri almak ve saklamak daha büyük bir emek gerektiriyordu. Ayrıca daha masraflıydı.

·         Teknolojinin getirdiği rahatlıklardan biri de yapılan bir hatanın düzeltilmesinin kolaylaşmasıdır.

·         İstenen değişiklikler rahat bir şekilde yapılabilir.

·         Teknoloji yenilendikçe resim yapılan yazılımlar ve programlar da güncellenebilir.

·         Kolay saklanabilir.

·         Dijital formatta paylaşılabilir.

Teknoloji Dijital Sanatın Yükselişini Nasıl Etkiliyor?

Dijital sanatın yükselişi ile beraber fark etmesek de pek çok farklı alanda bu eserlerle karşılaşıyoruz. Video oyunlarının grafiklerini bu gözle bir inceleyin. Oyunlarda büyüleyici derecede detaylar var. Animasyon filmleri ise kısa sürede birçok detayla önemli bir mesajı vermeyi başarıyor. Sosyal medya içerikleri, reklamcılık sektörü aslında dijital sanat etkisiyle ortaya konmuş tasarımlarla dolu.

Gerek yapay zeka yani AI uygulamaları gerekse sanal gerçeklik VR bu sanatın kullanım alanlarını genişleten en yeni iki araçtır. Yapay zeka ile sadece birkaç yönlendirme ile müthiş görseller oluşturmak artık mümkün. Hatta bu alanda kullanılan MidJourney ve DALL-E gibi araçlar da sanatçılara başka bir kapı aralıyor.

Teknolojinin bu şekilde gelişmesi sanatı da besliyor ve gelecekte metaverse gibi platformların daha etkin olacağını gösteriyor. Çünkü bu sanal dünyada insanlar dijital eserler alıyor ve sergileyebiliyor.

Dijital Sanatın Geleceği ve NFT

NFT ve dijital sanat bir arada kullanılıyor. Çünkü dijital sanatçılar eserlerini bu teknoloji ile satıyor. NFT blockchain teknoloji kullanılarak şifreleniyor. Bu şifreyi de taklit etmek mümkün değil. İşte bu sayede yapılan sanat eserinin sahiplik bilgisi, hatta telif hakkı satın alan kişiye devredilebiliyor. Bu durum sanatçılar için pek çok avantaj sağlıyor:

·         Sanatçılar bu yolla eserlerini satabiliyor. Aracı olmadan galeri olmadan doğrudan bütün dünyadaki koleksiyonerler ile irtibata geçebiliyorlar.

·         Bu teknoloji ile beraber sanatçının eserleri dijital ortamda da orijinal olarak değerlendirilebiliyor.

·         Sanatçının eser üzerindeki hakkı korunuyor ve tekrar satış olduğunda bu satış üzerinden hak alabiliyor.

Dünyada NFT Nasıl Karşılık Buluyor?

Dünyada NFT ilk ortaya çıktığından beri büyük ilgi görüyor. 2021 yılında Beeple Everydays: The First 5000 Days isimli bir eser ortaya koydu. Bu 69,3 milyon dolara satılınca gözleri NFT pazarı için çevirdi. Bir eserin sanal alanda böyle büyük bir meblağ etmesi bu piyasa içinde nasıl bir değer gördüğünü gösterdi.

Popüler NFT platformları ile ünlü sanatçılar, hatta markalar koleksiyon oluşturdular. Kendilerini takip eden kitlelerle bunları paylaştılar ve satışa çıkararak kâr elde ettiler. Hatta sadece resim olarak düşünmeyin; teweetler dahi satışa çıkarılabildi.

Türkiye’de Öne Çıkan Sanatçılar Kimler?

Türkiye’de de yetişen genç sanatçılar dijital resim yapıyor. Hatta Türkiye’de NFT deyince Refik Anadol ismi kulaklarda yankılanıyor. Sadece ülkemizde tanınmıyor. Uluslararası camiada da sergileri büyük yankı uyandırıyor.

Dikkat çeken başka bir isim de Tarık Tolunay. O da İstanbul’un eşsiz manzarasını NFT kolesiyoncularıyla paylaşıyor. Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de pek çok koleksiyoncu bu platformdan eser satın alarak yatırım yapıyor.

Teknolojinin gelişmesi sanat severler için de yepyeni fırsatlar sunuyor ve sunmaya da devam edecek. Sanatçılar için olduğu kadar koleksiyonerler için de farklı bir deneyim!