Bir tabloya bakarken hüzünlendiğimiz, bir şarkı dinlerken anılarımıza doğru yolculuk yaptığımız çoğu ana şahit olmuşuzdur. İşte bu anlar aslında bizi tetikler ve hislerimizi, düşüncelerimizi, tepkilerimizi ortaya çıkarır. Bu anların yaşamımız değiştirecek güce sahip olduğunu söyleyen terapötik bir yöntem var: Sanat terapisi.

Bu yazıda, sanatın insan yaşamını değiştiren bir güce sahip olduğunu ele alacağım.

Sanat Terapisi Ruhu İyileştirir Mi?

Sanat terapisi gerek duygusal gerek zihinsel gerekse fiziksel olarak sağlığımızı iyileştirmek için kullanılan yöntemlerden biridir. Aslında hepimiz bir sanat dalıyla uğraştığımızda ruhumuza iyi geldiğini hissederiz. Edindiğimiz basit bir hobi bile bizi rahatlatır.

·         Stresimizi azaltır.

·         Duygularımızı dışa vurarak kendimizi iyi hissederiz.

·         Odaklanma gücünü artırır.

·         Zihinsel uyanıklık katar.

·         Özgüven kazandırır.

Sanat dalları ile ilgilenmek kişinin hem kendini ifade etmesine yardımcı olur hem de kendini keşfetmesine sebep olur. Terapötik bir yöntem olarak kullanılması da psikoloji sağlığa yönelik geliştirilen bir tedavi sürecidir. Duygusal iyileşme gerçekleştirmek amacıyla farklı sanat dalları kullanılabilir:

·         Resim

·         Heykel

·         Müzik

·         Dans

Başta stres yönetimi olmak üzere dile dökülemeyen bütün duyguların sanat yoluyla dışa vurulması sağlanır.

·         Kendinizi daha iyi anlarsınız.

·         İfade edemediğiniz duygu ve düşüncelerinizi fark edersiniz.

·         Grup terapisi gibi grupla gerçekleştiğinde yalnız olmadığınızı görürsünüz.

Sanat Terapisi Hangi Sorunlarda Etkili Olur?

Sanat terapisi psikolojik sağlık üzerinde derin bir etkiye sahiptir. Özellikle kendini ifade etmekte zorlanan kişiler, daha kolay şekilde duygularını dışa vurabilir. Stres seviyesi düştüğü için de zihinsel bir rahatlama olur. Zaten bu terapötik etki ile kişi huzuru yakalar ve ruh dünyasında dengeyi bulur. Çocuklarda, yetişkinlerde, yaşlılarda ve hastalarda kullanılabilir.

Hatta depresyon için sanat sloganıyla günümüzde pek çok atölye gerçekleşmeye başlanmıştır. Büyük afetlerde uzman desteği ile geniş gruplara uygulanabilmektedir. Mesela deprem bölgelerinde, mülteci çadırlarında yaşanan travmaların dillendirilmesi kolay değildir. İşte tam bu noktada sözün gücünü sanat alır.

·         Travma sonrası stres bozukluğu yaşayan kişilerin yaşadıklarını ifade etmesi ve iyileşmesi için hızlı ve etkili bir yöntemdir.

·         Çizim yapmak veya bir eser ortaya koymak, beyindeki olumsuz düşünceleri rahatladır, stresi alır, huzur verir.

·         Kanser gibi hastalıklarla başa çıkmak kolay değildir. Ruhsal dayanıklılığı arttırmak için kullanılır.

·         Çocukların duygusal gelişimine katkı sunar. Kendilerini rahatça ifade edebilecek gücü bulurlar.

Sanat Terapisine Nasıl Başlanır?

Sanat terapisi profesyonel bir uzman eşliğinde faydalı olur. Bunun için bir uzman araştırabilir, destek alabilirsiniz. Ama sanatın etkisini hayatınıza taşımak için evde de yapabilecekleriniz var:

·         Evde seramikten veya kilden üretebileceğiniz materyal olabilir.

·         Bir tuvale boya yapabilirsiniz.

·         Resim defteri alarak karakalem çalışmaya başlayabilirsiniz.

Bu basit ama etkili çalışmalarla rahatlarsınız. Rehberlik eşliğinde ise, terapist size ihtiyacınız olan bir alanda yönlendirme ve plan yapar. Resim terapisi, heykel veya müzik ile ilgili bir alanda materyalleri kullanarak ortaya çıkardığınız eserle ilgili konuşur. Bu konuşma sizin içsel keşfinizi sağlar.

Zamanla bu içsel yolculuk derinleşir, kendinizi daha rahat ve huzurlu bulursunuz. Bu da kişisel iyileşme yolcuğunuzda attığınız adımın başarısını gösterir.

Sanat Terapisi ve Yetenek Gelişimi

İyileşme süreci aynı zamanda sizdeki düşünme becerilerini geliştirir. Sorunlarla başa çıkma biçiminizi değiştirir. Olaylara farklı perspektiften bakmaya başlarsınız. Sanatın ruhsal faydaları yanında bilişsel faydaları da gözlemlenir.

Yaratıcı terapi esnasında duygusal ifade gücü gelişirken resim yapan kişide çizimler ve teknik beceri de ilerler. Veya müzik terapi ile yol alan bir kişi ise ritim, armoni veya melodi gibi unsurlar gelişir. Estetik duygular, teknik beceri, yaratıcı düşünme ortaya çıkar.

Sanatla Hayatınızı Değiştirin

Sanatın iyileştirici gücü duygusal olarak bir iyileşme sağladığı gibi yetenek gelişimini de tetikler. Bu eşsiz bir yoldur. Kişi hem kendi keşfini gözlemler hem de bir sanat dalında yeteneklerinin inkişaf ettiğini fark eder.

Hayatınızda yük olan ne varsa onları sanatla üzerinizden atabilirsiniz. Belki de ihtiyacınız olan sadece bir fırça ve boya! Bunun için ücretsiz etkinliklerden de faydalanabilirsiniz. Zaman zaman belediyelerin düzenlediği kültür sanat etkinlikleri kapsamında atölyeler gerçekleştiriliyor. Bunun için

·         Belediyelerin web sayfalarını, sosyal medya hesaplarını

·         Kültür merkezlerinin duyurularını

·         Halk eğitimi

·         Özel atölyeleri

·         Müzeleri

·         Kurumları takibe alıp kendinize en yakın atölyeyi bulabilirsiniz.

Ertelemeyin; bugün kendiniz için bir adım atın! Katılabileceğiniz bir sanat atölyesi araştırarak güne başlayın!