Yeni bir yıla başlamak, aslında insanlarda bir değişimi ve gelişimi de tetikliyor. Önümüze yeni ve taptaze bir sayfa açılmış gibi hissediyoruz. Yeni yıl alışkanlıkları gözden geçirmek için iyi bir fırsat sunuyor. Seyahat planları, tatilde gezilecek yerler, yapılacak yeni aktiviteler, spor günlükleri, sağlıklı beslenme, eğitim hedefleri, iş hedefleri gibi pek çok plan sıralanıyor. Bu planlar arasında bir kitap listesi yer alıyor mu?

Okuma alışkanlığı ne demek? Sizin var mı? Gözden geçirmeye ne dersiniz? 2025’i kitaplardan ilham alarak güzelleştirmenin yollarına bakalım:

Kitap Okumak Hayatımıza Ne Katar?

Kitap okumak kendimizi geliştirmenin en önemli yollarından biridir. Bu gelişim hem şahsi yolculuğumuzda hem de profesyonel olarak iş hayatımızla ilgili başarılı olmak için gerekli bir faktör. Bunu birçok ünlü iş insanının tavsiyelerinde görüyoruz:

·         Mesela Gates, yıllık okuma hedefini sosyal medya hesabından paylaşır. Her yıl onlarca kitabı okumasının sebebini ise işle ilgili karar verirken ve yeni çözümler geliştirirken etkili olduğunu söyler.

·         Elon Musk, tam bir kitap tutkunu olduğunu belirtir. Çocukluktan beri düzenli okuduğunu ve bunun düşünme becerilerini geliştirdiğini her fırsatta dile getirir.

·         Mark Zuckerberg ise kitapların kendisine farklı bakış açısı kazandırdığını böylece daha iyi bir lider olmayı öğrendiğini vurgular.

Bu örnekleri çoğalt mümkün. Hepsinin ortak görüşü ise kitapların insanı pek çok yönden geliştirdiğidir:

·         Yeni bilgiler öğreniriz.

·         Teknik beceriler geliştiririz.

·         Çalıştığımız sektörle ilgili farklı bakış açısı kazanırız.

·         Sorunları farklı açılardan değerlendiririz.

·         Etkili çözümler geliştirmemizi sağlar.

·         Hayal gücümüzü geliştirir.

·         Kişisel gelişim kitapları ile liderlik, yönetim biçimleri ve motivasyon artırırız.

·         Farklı bakış açılarını ve düşünceleri kabulle sürecimiz hızlanır.

·         Empati duygumuzu artırır.

Kitap okuma alışkanlığı edinen birçok insanın sığınağı gibidir kitaplar. Stresli anlarda insanı sakinleştirir. Farklı türlerde okunan metinler, düşünce gücümüzü ve kelime hazinemizi artırır. Zaten etkili iletişim kuranların en büyük avantajı budur.

Okuma Alışkanlığını Nasıl Yerleştiririz?

Okuma kültürü bir anda kazanılabilecek bir alışkanlık değildir. Çocuklu aileler için akşam saatleri 20:00 ila 20:30 arası 30 dakikalık bir sürede kitap saati yapılabilir. Bu sürede ailedeki herkes bu zaman dilimine uyum sağlarsa doğal bir şekilde alışkanlık kazanılmış olur.

Kişisel olarak ise yapılabilecek birçok adım var. Atomik Alışkanlıklar kitabının yazarı James Clear bir başarının devam edebilmesini yapılan işin az da olsa sürekliliğine bağlar. Bunun için büyük hedeflere varabilmenin küçük adımlardan geçtiğini dile getirir. Tutarlı davranışlarla süreklilik kazanabilmenin önemini vurgular.

·         Seni kitap okumaya iten sebep ne?

·         Kitap okurken kendini daha iyi hissetmene sebep olan ne?

·         Kitap okuma sonucunda kazancın ne olacak?

Günde 5 veya 10 sayfa ile okumaya başlayarak düzenli bir okuma saati ayarlayanların zamanla bu alışkanlığı kazandığı gözlemleniyor. Kitap önerileri ile ilginizi çeken alanla alakalı okuma yaparak başlayabilirsiniz. Bu zaman dilimini daha keyifli hale getirmek de sizin elinizde. Sakin ve rahat bir oturma alanında, çay ve kahve eşliğinde zevkli bir zaman dilimi geçirebilirsiniz.

Dijital Çağda Kitap Okumak Zor mu Kolay mı?

Telefonlar ve çeşitli uygulamalar sayesinde günümüzde bilgiye ulaşmak saniyeleri alıyor. Derinlemesine araştırmalar okumak, bir proje için farklı fikirler edinmek aslında yapay zeka ile çok kolay bir şekilde gerçekleşiyor. Bunun artıları olduğu gibi eksileri de söz konusu. Ama dijital çağın imkanlarını iyi değerlendirerek farklı deneyimleri tecrübe etmek mümkün.

Çok çalışan ve çok yoğun kişiler için sesli kitap dinlemek çok iyi bir çözüm oluyor. Ev işi yaparken, şehir içi trafikte eve gidiş ve dönüşlerde, özellikle uzun yolculuklarda seslendirilmiş metinleri dinlemek kitap hakkında fikir edinmeyi sağlıyor.

Pek çok mobil uygulama sayesinde de telefondan veya ipadden kitap okumak mümkün. Artık birçok yayın evi mobil uygulamalar için basılı yayınları e-kitap formatına çeviriyor.

Kitaplarla İlgili Kültür-Sanat Etkinliklerine Katılmaya Ne Dersiniz?

Başka birinin yazdığı satırlar arasında dolaşmak insanın yeni bilgiler edinmesini, farklı bakış açıları kazanarak ilham almasını sağlayan derin bir yolculuktur. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan 24 Temmuz 2023 tarihinde yayınlanan araştırma sonuçlarına göre 15 yaş ve üzerinde kitap okuma oranı yüzde 31. O da yılda en az bir kitap!

Belediyeler, Kültür Bakanlığı ve üniversiteler tarafından düzenlenen pek çok etkinlik oluyor. Bu kültür-sanat etkinlikleri bazen de yayınevleri tarafından gerçekleştiriliyor. Kitap fuarları bu organizasyonların en bilineni. Yazarlar yeni kitap çıkardıklarında yayınevleri tarafından lansman düzenlenerek okuyucuyla paylaşılıyor. İmza etkinlikleri yapılıyor. Söyleşiler düzenleniyor. Roman analizleri ayarlanıyor. Hem yetişkinler hem de çocuklar için atölyeler organize ediliyor.

2025 İçin Okuma Listesi Oluşturun!

Yıl boyunca okuma yapacağınız dalları ve okumak istediğiniz kitapların listesini çıkarın:

·         Klasiklerden seçim yapın. Tolstoy’un Savaş ve Barış’ı gibi edebiyat dünyasının temel eserlerinden bir seçki yapabilirsiniz.

·         Çağdaş roman deyince Elif Şafak harika bir başlangıç olur.

·         Kişisel gelişim deyince Ferrarisini Satan Bilge’yi okumadan olmaz.

Kişi kendi ilgi alanını belirleyerek okuyacağı türü seçebilir. Çünkü sevilen ve ilgi duyulan bir alan olmazsa okumak, çoğu genç için sıkıcı olarak yaftalanıyor. Kimse sıkıcı bulduğu bir deneyimi tekrar etmek istemez. Zorunlu bir görev olarak yapılan bir davranış, tutkuya dönüşmez. Farklı türlerdeki kitapları deneyimlemekten kaçınmayın! Belki de bugüne kadar yanlış kitap seçtiniz!