Güneydoğu İspanya’dan beş fosilin yeniden tarihlendirilmesi, bunların Avrupa’daki en eski hominid kanıtları olduğunu gösteriyor. Eğer bu doğruysa, Homo cinsinin bireylerinin ilk olarak Fas ve Cebelitarık arasındaki açık suları geçerek Avrupa’ya gittiği fikri için önemli bir kanıt sunuyor ve bu da, çok daha sonra evrimleştiği düşünülen bir teknolojik gelişmişlik düzeyine işaret ediyor. Bu keşif, dünyanın dört bir yanından yakın zamanda yapılan diğer bazı keşiflerle de tutarlı.


Orce, Granada’da bulunan ve 1,3 milyon yıl önceye tarihlenen kalıntılar, Avrupa’da hominid yerleşiminin sanılandan çok daha eski olduğunu gösteriyor. Barselona Üniversitesi’nden Dr. Lluis Gibert ve ekibi, fosillerin bulunduğu tortulardaki manyetik kayıtları kullanarak bu fosilleri tarihlendirdi. Gibert, "Bu alanlar, tabakalı olmaları ve 80 metreden uzun çok uzun bir tortul ardışıklığın içinde yer almaları bakımından dikkat çekici," dedi. Fosiller, Venta Micena, Barranco León ve Fuente Nueva’dan elde edilen fosiller sırasıyla 1.32, 1.28 ve 1.23 milyon yıl yaşında olarak belirlendi.


Bu bulgu, hominidlerin Afrika’dan sadece karadan değil, aynı zamanda deniz yoluyla da Avrupa’ya geçebildiğini gösteriyor. Gibert ve diğer yazarlar, hominidlerin Cebelitarık Boğazı’nı geçerek Avrupa’ya ulaştığını düşünüyor. Bir Orce sitesinde bulunan taş aletlerin aynı dönemde Kuzey Afrika’da yapılanlarla benzerliği bu iddiayı güçlendiriyor.


Bu durum, Orce fosillerinin atalarının Akdeniz’i, muhtemelen şu an 14 kilometre genişliğindeki Boğaz’dan geçtiklerini gösterir. Bu geçiş, Homo erectus’un veya çağdaşlarının, şu anda 14 kilometre genişliğindeki Boğaz’dan geçmek için gerekli teknolojik bilgiye sahip olduklarını gösteriyor. Boğaz’ın zaman zaman kapandığını biliyoruz, ancak son kapanma ilk insanların gelişinden milyonlarca yıl önce olduğu için karadan geçiş mümkün değildi. Bölgedeki tektonik aktivite nedeniyle Boğaz’ın genişliği zaman içinde büyüdü ve küçüldü, bu nedenle şu anki genişliğinden daha kısa bir geçiş olabilir.


Bu bulgular, erken insan atalarının yönlendirilebilir su taşıtları yapmış olma ihtimalini güçlendiriyor. Homo floresiensis’in, yani “Hobbitler”in, 19 kilometre veya daha geniş olan Lombok Boğazı’nı nasıl geçtiği de benzer bir şekilde açıklanabilir. Gibert, “İnsanlık, bir milyon yıl önce Flores adasında (Endonezya) olduğu gibi, deniz bariyerlerini geçmek için gerekli teknolojiye sahip olduğunda Avrupa’ya geldi,” diyor.

Merkez Bankası, politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit tuttu Merkez Bankası, politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit tuttu


Erken insanların, bir milyondan fazla yıl önce tekneler ve ahşap yapılar yapabiliyor olması, onların başka neler yapabileceğini sorgulamamıza neden oluyor. Bu kadar ileri teknolojiye sahip insanların, Neolitik Çağ’da sahneye çıkan bazı teknolojileri ve kültürel uygulamaları neden geliştirmemiş oldukları da ayrıca şaşırtıcı bir durum olarak karşımıza çıkıyor.

Editör: Ömer Faruk Bostancı