Son dönemde Türkiye'de göçmenler ve uluslararası suçluların vatandaşlık almasıyla ilgili tartışmalar gündemde. Yatırım, konut alımı, evlenme veya göçmenlik gibi yollarla vatandaşlık elde edenler hakkında çeşitli iddialar ortaya atılıyor.

Bu bağlamda, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürü İbrahim Taşyapan, TBMM Dışişleri Komisyonu'nda yaptığı sunumda Türk vatandaşlığının kazanım süreci ve aşamaları hakkında bilgi verdi.

Emniyet ve MİT'ten sonra, vatandaşlık başvurusu yapanların İnterpol'den 'temiz kağıdı' alması gerekecek

Taşyapan, Türk vatandaşlığı başvurularında Emniyet ve MİT'in yaptığı güvenlik araştırmalarının kritik öneme sahip olduğunu vurguladı. Bu iki kurumdan gelen 'sakıncalı' raporlar doğrultusunda vatandaşlık işlemlerinin durdurulduğunu belirtti. Ayrıca, İnterpol'den de bilgi alınarak güvenlik araştırmasının tamamlandığını ifade etti.

İstanbul'un Üç İlçesinde 19 Saatlik Su Kesintisi Yaşanacak İstanbul'un Üç İlçesinde 19 Saatlik Su Kesintisi Yaşanacak

Taşyapan, “Emniyet ve MİT tarafından yapılan araştırmaların üzerinden belirli bir süre geçtikten sonra, İnterpol’den tekrar doğrulama yapıyoruz” şeklinde konuştu. Ayrıca, bazı başvurularda, suçlu kişilerin vatandaşlık süreçlerinin uzun süre alması nedeniyle yanlış algıların oluşabileceğine dikkat çekti.

Editör: Ömer Faruk Bostancı