İstanbul'un Üç İlçesinde 19 Saatlik Su Kesintisi Yaşanacak İstanbul'un Üç İlçesinde 19 Saatlik Su Kesintisi Yaşanacak

Alexandre de Moraes, X’in yasal temsilcilerinden birini "sansür emirlerine uymaması" durumunda tutuklamakla tehdit etmişti. Bu tehditlerin ardından X, Brezilya'daki operasyonlarını derhal sonlandırdığını açıkladı. X Global Government Affairs hesabından yapılan açıklamada, tehdidin gizli bir emirle yapıldığı ancak ifşaya yönelik talebin kamuoyuna açıklandığı belirtildi. Şirket, personelinin güvenliğini korumak amacıyla böyle bir karar aldığını ifade ederken, X platformunun ülkede aktif olmaya devam edeceği vurgulandı.

X’in sahibi Elon Musk, tehditlere yanıt olarak Moraes’in emrine uymanın “Brezilya, Arjantin, Amerika ve uluslararası hukuku (gizlice) çiğnemeyi gerektireceğini” ifade etti. X Global Government Affairs, "Bu kararı almak zorunda kalmak bizi derinden üzüyor. Sorumluluk yalnızca Alexandre de Moraes’e aittir. Onun eylemleri demokratik hükümetle bağdaşmamaktadır. Brezilya halkının yapması gereken bir seçim var: Demokrasi mi yoksa Alexandre de Moraes mı?" şeklinde açıklama yaptı.

Musk, aylardır Moraes’i sert bir şekilde eleştiriyor. Nisan ayında Musk, Brezilya’daki bazı hesapların yasadışı bir şekilde bloke edilmesi emirlerine karşı çıkacağını belirtmişti. Bunun üzerine Moraes, Musk hakkında adaleti engelleme suçlamasıyla soruşturma başlatmıştı. Aynı dönemde ABD Temsilciler Meclisi Yargı Komitesi, Brezilya hükümetinin X’i ve diğer sosyal medya platformlarını 300’den fazla hesabı sansürlemeye zorlamaya çalıştığını ortaya koyan bir rapor yayınladı. Bu hesaplar arasında eski Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro da yer alıyordu.

Editör: Ömer Faruk Bostancı