Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen Bayraktar TB3 Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA), TCG ANADOLU gemisi için hazırlıklarını sürdürüyor. İlk uçuşunu Cumhuriyet’in 100. yılına armağan olarak 27 Ekim 2023 tarihinde gerçekleştiren Bayraktar TB3, ilk Rampa Kalkış Testini de başarıyla tamamladı.

Test süreci ve ilk rampa kalkış testi:

Bayraktar TB3, Edirne’nin Keşan ilçesindeki Baykar Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’nde gerçekleştirilen testte, TCG ANADOLU’nun güvertesindeki şartlara benzer bir rampadan ilk kez havalandı. 12 derece eğime sahip rampadan 4 kez kalkış gerçekleştiren SİHA, tüm kalkışları başarıyla tamamladı.

Keşan’a AKINCI ile kol uçuşu:

22 Mayıs 2024’te, Bayraktar TB3, Bayraktar AKINCI TİHA’nın kolunda Tekirdağ Çorlu’dan havalanarak Edirne Keşan’daki Baykar Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’ne intikal etti. Bu uçuş, iki platformun ilk kol uçuşu oldu ve Bayraktar TB3, bundan sonraki test faaliyetlerine Keşan’da devam edecek.

Uçuş süresi ve performans:

Bayraktar TB3, bugüne kadar gerçekleştirilen test uçuşlarında toplam 395 saat 43 dakika havada kaldı. 20 Aralık 2023 tarihinde yapılan uzun uçuş testinde, yere inmeden 32 saat havada kalarak 5.700 km yol katetti.

ASELFLIR-500 ile ilk uçuş:

155 mm obüs GÜRHAN’ın hibrit teknolojileri başarıyla test edildi 155 mm obüs GÜRHAN’ın hibrit teknolojileri başarıyla test edildi

26 Mart 2024 tarihinde, ASELSAN tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 ile ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Bu test kapsamında, ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi entegrasyonu başarıyla yapıldı.

TCG ANADOLU ve Bayraktar TB3:

Bayraktar TB3, katlanabilen kanat yapısıyla TCG ANADOLU gibi kısa pistli gemilerden kalkış ve iniş yapabilen dünyadaki ilk silahlı insansız hava aracı olacak. 2024 yılı içinde TCG ANADOLU gemisinde testlere başlanması planlanıyor. Bayraktar TB3, görüş hattı ötesi haberleşme kabiliyeti sayesinde çok uzun mesafelerden kumanda edilebilecek ve keşif-gözetleme, istihbarat ve taşıdığı akıllı mühimmatlar ile taarruz görevlerini deniz aşırı hedeflere karşı icra edebilecek.

Bu gelişmeler, Türkiye’nin savunma sanayindeki caydırıcı gücünü artıracak ve Bayraktar TB3'ün dünya çapında önemli bir yenilik olarak öne çıkmasını sağlayacak.
 

Editör: Ömer Faruk Bostancı