Rusya Acil Durumlar Bakanlığı, cuma günü yaptığı açıklamada, Kursk bölgesinde yaşanan bu olağanüstü durumu doğruladı. Kremlin yetkilileri, salı günü 300 kadar Ukrayna askerinin sınırı geçerek Rus topraklarına saldırı düzenlediğini iddia etmişti. Ancak bu sürpriz operasyonun hedefleri ve sonuçları hakkında güvenilir bilgi sınırlı.

Ukrayna'nın stratejisi belirsiz

Ukrayna, saldırı ile ilgili resmi bir açıklama yapmaktan kaçındı. Ancak Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin üst düzey danışmanlarından Myhailo Podolyak, perşembe günü yaptığı açıklamada, sınır bölgesindeki saldırıların Rusya'nın savaşın kendi topraklarına da sıçradığını fark etmesine yol açacağını söyledi. Podolyak, bu tür operasyonların Kiev'in müzakerelerde elini güçlendirebileceğini de öne sürdü.

Kursk bölgesinde durum zorlaşmaya devam ediyor

Kursk bölgesi Vali Vekili Alexei Smirnov, Telegram üzerinden yaptığı açıklamada, operasyonel durumun zorluğunun sürdüğünü belirtti. Smirnov, sosyal hizmetlerin ve sivil toplum kuruluşlarının çatışmalar nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan insanlara yardım sağladığını ekledi. Rusya'nın federal düzeyde acil durum ilan etmesi, saldırının boyutunun ciddiyetini ortaya koyuyor.

Ukrayna'nın hızlı ilerleyişi ve Rusya'nın tepkisi

Konut fiyatlarında düşüş sürüyor Konut fiyatlarında düşüş sürüyor

Washington merkezli Institute for the Study of War (ISW), Ukrayna güçlerinin Kursk bölgesinde hızlı ilerleyişini sürdürdüğünü ve sınırın 35 kilometre ötesine geçtiğini bildirdi. ISW, Ukrayna'nın bu operasyonla Rusya'ya operasyonel bir sürpriz yaşattığını belirtti. Rusya Savunma Bakanlığı ise, Ukrayna'nın işgal girişimlerine karşı topçu birlikleri, hava saldırıları ve kara birlikleriyle yanıt vermeye devam ettiklerini açıkladı.

Ukrayna'nın İHA saldırıları devam ediyor

Ukrayna, uzun menzilli insansız hava araçları (İHA) ile Rusya'nın derinliklerindeki askeri hedeflere ve altyapılara saldırılarını sürdürüyor. Perşembe gecesi, Ukrayna İHA'larının Rusya'nın Lipetsk bölgesine saldırdığı bildirildi. Lipetsk'teki askeri havaalanında yangın çıktığı ve belirtilmeyen elektrik altyapısının hasar gördüğü açıklandı. Ayrıca, saldırıda dokuz kişinin yaralandığı belirtildi.

Rusya Savunma Bakanlığı, gece boyunca 75 Ukrayna İHA'sını düşürdüğünü, bunlardan 19'unun Lipetsk üzerinde vurulduğunu duyurdu.

Editör: Ömer Faruk Bostancı