NEOWISE'ın görevi ve başarıları


Aralık 2009'da WISE olarak göreve başlayan NEOWISE, tüm gökyüzünü kızılötesi olarak taramak üzere tasarlanmıştı. İlk görevini yedi ayda başarıyla tamamlayan teleskop, Güneş Sistemi'ndeki asteroitler ve kuyruklu yıldızlar gibi potansiyel tehditleri izlemek için kullanıldı. 2013 yılından itibaren yeniden aktif hale getirilen NEOWISE, 44.000'den fazla gök cismini inceleyerek, 1,45 milyon kızılötesi ölçüm gerçekleştirdi ve Dünya'ya yakın 215 nesneyi ilk kez tespit etti.
Görevin sona ermesi ve gelecek planları


NEOWISE'ın görevinin sona erdirilmesinde, Güneş'in 11 yıllık döngüsünün zirvesine yaklaşması ve uzay aracının yakıtının tükenmesi etkili oldu. Artan Güneş aktivitesi nedeniyle, NEOWISE'ın artık daha fazla görev yapabilmesi mümkün değil. Uzay aracının 2024 yılının sonlarında Dünya'nın atmosferine girerek yanması bekleniyor.


NASA Genel Merkezindeki Bilim Misyon Direktörlüğü yönetici yardımcısı Nicola Fox, NEOWISE'ın sağladığı verilerin gezegen savunması ve evrenin anlaşılması açısından büyük önem taşıdığını belirtti. NEOWISE'ın halefi olan NEO Surveyor teleskobunun ise 2027 yılında fırlatılması planlanıyor ve bu teleskop, gezegen savunma görevlerini devralarak bilimsel keşiflere devam edecek.

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, yıllık 60 milyon turist hedefine kararlılıkla yaklaştıklarını belirtti Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, yıllık 60 milyon turist hedefine kararlılıkla yaklaştıklarını belirtti


NEOWISE'ın emekliye ayrılmasıyla birlikte, NASA'nın gezegen savunma çalışmaları yeni bir döneme giriyor. Gözlemler ve elde edilen veriler, gelecekteki uzay görevleri ve Dünya'yı potansiyel tehditlerden koruma çabaları için temel teşkil edecek.

Editör: Ömer Faruk Bostancı