İnanılmaz koruma koşulları

Mamutun, Sibirya'daki Sakha Cumhuriyeti'nde, 2018 yılında keşfedilen ve "YakInf" olarak adlandırılan bu örneğin, hala tüylerle kaplı olması ve neredeyse bozulmamış bir durumda bulunması, bilim insanlarının genomunu incelemelerine olanak tanıdı. Yüksek Verimli Kromozom Konformasyon Yakalama Tekniği (Hi-C) adlı bir yöntem kullanılarak, yünlü mamutun genom yapısı ortaya çıkarıldı ve modern fillerle aynı olan 28 çift kromozoma sahip olduğu belirlendi.

Genom mimarisinin keşfi

Bu araştırma, şimdiye kadar tamamlanan en eski üç boyutlu genom analizi olma özelliğini taşıyor. Araştırmacılar, mamutun genetik yapısının hücre çekirdeklerinde nasıl katlandığını ve bu katlanmanın hücre işleviyle olan ilişkisini ortaya koydular. Özellikle, kıl büyümesini kodlayan genlerin mamutun ölüm anında hala aktif olduğunu belirlemek, yünlü mamutun modern fillerle karşılaştırıldığında genetik farklılıklarını anlamaya yardımcı olabilir.

Soyların geri getirilmesi için yeni bir adım

Her ne kadar bu araştırmanın ana amacı nesli tükenen türleri geri getirmek olmasa da, elde edilen bulgular, yünlü mamutun geri getirilmesi çalışmalarını güçlendirebilecek bilgiler sağlıyor. Bu keşif, bilim insanlarının bir mamutu geri getirmeden önce çözmeleri gereken birçok adım olduğunu gösteriyor. Ancak, bu tür genom çalışmaları, geçmişten öğrenerek gelecekteki kararları daha bilgilendirici hale getirme potansiyeline sahip.

THY, Göbeklitepe buğdayından üretilen "ilk ekmek" ile tarihi gökyüzüne taşıyor THY, Göbeklitepe buğdayından üretilen "ilk ekmek" ile tarihi gökyüzüne taşıyor

Editör: Ömer Faruk Bostancı