The Aviationist'in haberine göre, ABD Hava Kuvvetleri'nin 142. Filo’su, mevcut F-15 C/D model Eagle uçaklarını yeni F-15EX Eagle II modelleriyle değiştirecek. Bu önemli gelişme, General Wilsbach tarafından 10 Temmuz 2024'te Mitchell Uzay ve Havacılık Çalışmaları Enstitüsü'nde düzenlenen bir web seminerinde duyuruldu.

Operasyonel kabiliyet ve üretim süreci

Türkiye'nin savunma gücü büyüyor: İşte "Çelik Kubbe" projesi Türkiye'nin savunma gücü büyüyor: İşte "Çelik Kubbe" projesi

F-15EX’in ilk operasyonel kabiliyeti (IOC), beklenenden bir yıl sonra ilan edildi. ABD Hava Kuvvetleri, IOC için gerekli olan kriterlerin yerine getirilmesini, teslim edilen toplam uçak sayısını sekize çıkaran Lot 1B’nin tamamlanması ile sağladı.
F-15EX, F-15QA varyantından türetilmiş olup, ABD’nin savunma stratejisinin bir parçası olarak Çin ve Rusya gibi yeni tehditlere karşı caydırıcılık sağlamak amacıyla geliştirildi. Uçak, gelişmiş AN/ALQ-250 Eagle Pasif-Aktif Hayatta Kalma Sistemi (EPAWSS), elektronik harp yetenekleri ve Açık Görev Sistemleri (OMS) mimarisi gibi ABD’ye özgü özellikler taşıyor.

Gelişmiş özellikler ve tatbikatlar

Başlangıçta ABD Hava Kuvvetleri’nin F-15C/D filosunun tamamının F-22A Raptor ile değiştirilmesi planlanmıştı. F-15EX, 5. nesil uçaklarla entegre olduğu 19 Büyük Kuvvet Tatbikatı etkinliğine katıldı ve en uzun Hava-Hava Füzesi kullanımını gerçekleştirdi. Ayrıca, envanterdeki en uzun nükleer olmayan Hava-Kara mühimmat testi de bu uçakla yapılmıştır.
Bu gelişmeler, F-15EX’in modern savaş ortamındaki önemli rolünü ve yeteneklerini gözler önüne seriyor.
 

Editör: Ömer Faruk Bostancı