Türkiye'nin savunma sanayisindeki 20 yıllık büyüme ve gelişimi devam ediyor. Bu sürecin organize ve programlı bir şekilde yürütülmesi için önemli adımlar atılıyor.

Bu kapsamda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde toplanan Savunma Sanayii İcra Komitesi, yaklaşık 2,5 saat süren basına kapalı bir toplantı gerçekleştirdi.

Toplantının önemli gündem maddelerinden biri olan "Çelik Kubbe Projesi" detaylı şekilde ele alındı.

Yerli ve milli sistemler entegre çalışacak

Bu proje, katmanlı hava savunma sistemleri ve tüm algılayıcı ile silahların bir ağ yapısı içinde entegre çalışmasını hedefliyor. Ortak hava resmi oluşturularak, bu bilgiler gerçek zamanlı olarak harekat merkezlerine iletiliyor ve yapay zeka destekli olarak karar vericilere sunuluyor. Projenin yerli ve milli imkanlarla geliştirilmesi, Türkiye'nin savunma sanayiindeki bağımsızlığını pekiştiriyor.

Her irtifada tehditler etkisiz hale getirilecek

ASELSAN'ın geliştirdiği sistem tamamen hayata geçtiğinde, milli Çelik Kubbe Türk hava sahasına giren ya da girmesi muhtemel tüm tehditleri her irtifadan bertaraf edebilecek.

Toplantı sonunda Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, alınan kararlara ilişkin açıklamalarda bulundu:

"Tarihi Karar"

Savunma ve havacılık ihracatı 423 milyon dolara ulaştı! Savunma ve havacılık ihracatı 423 milyon dolara ulaştı!

Yılmaz, "Bugün Savunma Sanayi İcra Komitesi, birçok kritik projenin yanı sıra katmanlı hava savunma sistemlerimiz ile tüm algılayıcı ve silahlarımızın bir ağ yapısı altında birbirleriyle entegre çalışması, ortak hava resminin oluşturulması, gerçek zamanlı olarak harekat merkezlerine ulaştırılması ve yapay zeka destekli olarak karar vericilere sunulmasını temin eden, yerli ve milli olarak geliştirmekte olduğumuz Çelik Kubbe Projesi'ni görüşerek karara bağlamıştır. Alınan bu tarihi kararın hayırlı olmasını diliyorum." dedi.

Editör: Ömer Faruk Bostancı