Güney Yarımküre’nin kutup bölgelerinde yaşamış ve tarihi Dinozorlar Çağı’ndan önceye dayanan bir deniz canavarı keşfedildi. Bu yeni bulgu, deniz sürüngenlerin tarihine ışık tutuyor ve onların erken göçlerini anlamamıza yardımcı oluyor.

Nothosaur: Güney Kutup Deniz Canavarı

Araştırmanın Detayları:

-Tarihi ve Yeri: 246 milyon yıl önce güney kutup bölgesinde yaşamış bir deniz sürüngeni olan Nothosaur'un omurga fosili Güney Adası – Yeni Zelanda’daki Harper Dağı’nın eteklerinde bulundu. Bu fosil, türünün Güney Yarımküre’de bulunan en eski örneği olarak dikkat çekiyor.

- Fosilin Önemi: Daha önce deniz sürüngenlerinin okyanuslara erken göçüne ilişkin kanıtlara yalnızca Kuzey Kutbu’ndaki Spitsbergen adasında, Kuzey Amerika’da ve Çin’de ulaşılmıştı. Bu nedenle fosil, Güney Yarımküre’deki deniz sürüngenlerinin tarihine dair eşsiz bir fırsat sunuyor.

Fosilin Keşfi ve Analizleri

İlk Bulgu:
- Fosil, ilk olarak 1978'de ortaya çıkarıldı. Ancak, fosilin antik kalıntıları ancak günümüzde yapılan detaylı analizler sonucunda tam olarak anlaşılabildi.

- Current Biology dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, fosil, yaklaşık 7 metre uzunluğa kadar büyüyen ve suda hareket etmek için kürek benzeri dört uzuv kullanan plesiosaurların sauropterygian üst takımından akrabası olan bir nothosaur’a ait.

Yeni Zelanda’da Bulunan En Eski Deniz Sürüngeni

THY, Göbeklitepe buğdayından üretilen "ilk ekmek" ile tarihi gökyüzüne taşıyor THY, Göbeklitepe buğdayından üretilen "ilk ekmek" ile tarihi gökyüzüne taşıyor

Araştırma Bulguları:

- Uppsala Üniversitesi Evrim Müzesi’nden Dr. Benjamin Kear ve ekibi, bu fosilin Güney Yarımküre’de bulunan ve daha önce bilinen en eski sauropterygian fosillerinden 40 milyon yıl daha eski olduğunu belirledi.

- Nothosaur'un yaşadığı dönemde, bugün Yeni Zelanda olarak bilinen topraklar, Panthalassa adı verilen eski bir süper okyanusun güney kutup kıyısını teşkil ediyordu.

Kear'ın açıklamaları:

- “Yeni Zelanda’da bulunan nothosaur, o dönemde güney kutup dairesi olan bölgede deniz canlılarıyla dolu sığ bir kıyı ortamında yaşadığını ortaya koyuyoruz.”

Deniz Sürüngenlerinin Küresel Göçü

Göç ve evrimsel model:

- Sauropterygianların küresel dağılımlarının zamana göre düzenlenmiş evrimsel modeli kullanılarak, nothosaurların ekvator yakınında ortaya çıktığı, ardından Dinozorlar Çağı’nın başlangıcında kitlesel yok oluşun ardından hızla hem kuzeye hem de güneye yayıldığı gösteriliyor.

- Dinozorlar Çağı’nın başlangıcı, bu deniz sürüngenlerinin Güney Kutbu’nda gelişmesine olanak sağlayan aşırı küresel ısınma ile karakterize ediliyor. Bu, nothosaurların ilk küresel göçleri için olası bir rota olarak görülüyor.

Sonuç

Bu keşif, antik kutup bölgelerinin, nothosaurların küresel göçleri için önemli bir rota olduğunu gösteriyor. Ayrıca, bu tür keşiflerin devam etmesi, soyu tükenmiş deniz canavarlarına dair daha fazla bilgi edinmemize olanak sağlayacak.

Siz bu kutup canavarı hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi paylaşabilir ve daha fazlası için bizi takip edebilirsiniz.

Editör: Ömer Faruk Bostancı