Antik Yunan’a ait olduğu düşünülen ve MÖ 1’inci yüzyılda batan bir gemi enkazında yapılan son keşifler, arkeoloji dünyasında heyecan yaratıyor. Geminin bulunduğu Antikythera açıklarında, sünger avcıları tarafından 1900 yılında keşfedilen enkaz, bronz ve mermer heykeller ile birlikte birçok eseri gün yüzüne çıkardı. Ancak en dikkat çekici buluntu, 'Antikythera mekanizması' olarak bilinen ve dünyanın en eski analog bilgisayarı olarak kabul edilen gizemli bir bronz cihaz oldu.

Derbinin kaderini kaleciler belirleyecek Derbinin kaderini kaleciler belirleyecek

Antikythera mekanizması, astronomik nesnelerin hareketlerini tahmin etmek, dini ritüelleri ve tarımsal faaliyetleri planlamak için kullanıldığı düşünülen karmaşık bir dişli sisteme sahip. Woods Hole Oşinografi Enstitüsü'ne göre, bu cihaz ve diğer enkazdan çıkarılan eserler, modern arkeolojinin en önemli keşiflerinden biri olarak kabul ediliyor.
Son keşif gezisinde araştırmacılar, geminin gövdesinin önemli bir bölümünü tespit etti. Bu bölüm, hala mükemmel durumda ve orijinal bağlantı elemanları ve dış koruyucu kaplamaları ile birlikte ortaya çıkarıldı. Ayrıca, alandaki çanak çömlekler ve 21 mermer parçası gibi birçok eski nesne de belgelenerek incelenmeye alındı.
Antik geminin inşa yöntemlerine ışık tutan bu buluntular, arkeologların gemi yapımı ve antik denizcilik teknikleri hakkındaki bilgilerini derinleştirecek nitelikte. Arkeoloji ekibi, önümüzdeki dönemlerde yapacakları çalışmalarla bölgedeki keşiflerini daha da genişleteceklerini umuyor.
 

Editör: Ömer Faruk Bostancı