Yunanistan'da yaz aylarında plajlardaki aşırı kalabalık nedeniyle yerli halkın şikayetleri üzerine getirilen "şezlong yasağı," insansız hava araçları (İHA) ve dijital uygulamalarla denetlenmeye başlandı. Mart ayında yürürlüğe giren yasa, şezlong ve şemsiyelerin kıyıdan en az dört metre uzakta olmasını zorunlu kılıyor. Bu düzenleme, dört metreden daha dar plaj alanlarında kiralık şezlonglara izin verilmeyeceği anlamına geliyor.


Yeni uygulama ile plajlara masa ve sandalye koyma izni olmayan restoranlar, barlar ve şezlong kiralama şirketleri denetleniyor. Yasal işletmelerin kayıtlı olduğu "MyCoast" dijital uygulaması üzerinden yerli halk, İHA'ların havadan yaptığı denetlemelere katkıda bulunarak ihlalleri ihbar edebiliyor.

Ermenistan'da darbe planı üzerine operasyon: 3 gözaltı, 4 kişi için yakalama kararı Ermenistan'da darbe planı üzerine operasyon: 3 gözaltı, 4 kişi için yakalama kararı


Yerel basında yer alan haberlere göre, temmuz ayında sadece beş gün içinde 1.000'den fazla şikâyet alındı ve bu şikayetler sonucunda 350.000 eurodan fazla ihlal cezası kesildi.

Yunanistan Ulusal Ekonomi ve Maliye Bakanı Kostis Hatzidakis, "Amacımız bir yandan çevreyi ve vatandaşların plaja ücretsiz erişim hakkını korumak, diğer yandan da turistleri ve işini doğru yapan iş insanlarının temsil ettiği sağlıklı girişimciliği korumak," dedi.


Son denetimler, "Natura 2000" kapsamında koruma altındaki 14 plaja odaklandı. Ülkenin kuzeybatı kıyısındaki Kryoneri plajı, bu ayın başlarında 169 şikayetle en sorunlu plaj olurken, işletmelerin plajın belirlenen bölümlerinin dışına taşmasıyla ilgili büyük şikayetler vardı. Yakınlardaki Valtos plajından da benzer şikayetler geldi.


Halkidiki'deki Lagonisi ve Nea Heraklia plajları, Aegina Adası'ndaki Klima plajı ve Kalimnos'taki Masouri plajı da benzer ihlaller açısından denetlendi. Ayrıca, Korfu ve Rodos gibi popüler turizm merkezlerindeki plajlar da denetim kapsamındaydı.


Atina'nın güneyinde yer alan Anavyssos'taki Thymari plajında, ruhsatsız faaliyet gösterdiği tespit edilen bir işletmeye 220.000 euro ceza kesildi. Bu, uygulama kapsamında kesilen en yüksek ceza oldu. Dijital uygulama ve İHA devriyelerinin amacı, Ulusal Ekonomi ve Maliye Bakanlığı tarafından Mart ayında yürürlüğe konulan mevzuatı uygulamak.


Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis, o dönemde TikTok üzerinden yayınladığı bir video ile yeni kuralları duyurmuştu. Yasaya göre, Yunanistan'daki plajların artık yüzde 70'inin şezlongsuz olması gerekiyor; koruma altındaki bölgelerde ise bu oran yüzde 85. Şezlong kullanan ya da kiralayan işletmeler, internet üzerinden açık artırma yoluyla alınabilecek bir izne sahip olmalı. İzin sahipleri, plajı temiz ve erişilebilir tutma sorumluluğunun yanı sıra bir cankurtaran bulundurma zorunluluğunu da üstleniyor.


Yeni kontrollerin, aşırı kalabalığı ve Yunan plajlarının yasadışı özelleştirilmesini engellemeye yardımcı olduğu belirtiliyor. 2025 yılından itibaren Mikonos ve Santorini gibi popüler Yunan adalarına yanaşan yolcu gemilerine de sınırlamalar getirilmesi planlanıyor.
 

Editör: Ömer Faruk Bostancı