Samsunspor, Başakşehir’i 2-0 mağlup ederek üç puanı kaptı Samsunspor, Başakşehir’i 2-0 mağlup ederek üç puanı kaptı

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yıllar boyunca kopmuş olan ilişkileri kademeli olarak yeniden düzeltme adımları atmaya başladı. Arap ülkeleriyle ilişkileri tekrar yoluna koyma sürecine giren Erdoğan, Osmanlı Devleti ile ilişkilendirilen bölgesel statüsünü geri kazandırma arzusuyla hareket ediyor. Geçmişte siyasi ve mezhepçi kartlar kullanarak bu emelleri için çalışan Erdoğan, beklediği sonuçları elde edemedi. Bu yüzden, Arap ülkeleri ile ilişkilerinde yeni bir döneme girdi.


Bu süreçte, Erdoğan’ın Müslüman Kardeşler liderlerini dört yıldızlı misafirler olarak ağırlamayı bırakması önemli bir adım oldu. Bu gelişmeyi, Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad’ın eşlik ettiği Doha’da Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile Erdoğan arasında yapılan görüşme izledi. İki lider, karşılıklı ziyaretlerle istikrarlı bir ilişki kurma yolunda ilerliyor.


Şimdi de benzer bir adımın Türkiye ile Suriye arasında atılması bekleniyor. Cumhurbaşkanları Erdoğan ve Beşşar Esed, yıllardır süren kopukluğu gidermek için iş birliği yapma konusunda istekliler. Bu girişim başarılı olursa, Türkiye ve Suriye arasındaki ilişkiler daha istikrarlı bir döneme girecek.


Öte yandan, İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’ın, Arap ülkeleriyle ilişkilerinde ciddi krizler oluşturan tutumları gözden geçirmesi bekleniyor. İran rejiminin, Arap ülkeleriyle diplomatik normalleşmeyi sağlaması ve istikrara zarar verecek açıklamalardan kaçınması önemli adımlar arasında yer alıyor. Bu süreçte, Suudi Arabistan’ın Vizyon 2030 hedeflerine yönelik adımları destekleniyor.


Sonuç olarak, bölgede otorite ve karar alma yetkisine sahip kişilerin korkuyu, şüpheyi ve müdahaleyi ortadan kaldıracak ilgi ve dikkat göstermesi gerekiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Mısır’a yönelik iyi niyetli adımlarını Suriye’ye doğru kademeli olarak genişletmesi beklenirken, İran Cumhurbaşkanı’nın da Arap ülkelerine yönelik olumsuz açıklamalardan kaçınması önemli görülüyor. Bu adımların atılması, bölgedeki istikrarı artıracak ve ilişkilerde yeni bir dönemin kapısını aralayacaktır.
 

Editör: Ömer Faruk Bostancı