Derbinin kaderini kaleciler belirleyecek Derbinin kaderini kaleciler belirleyecek

Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez gerçekleşen bir olayla, Bangladeş Kabul Heyeti tarafından yapılan "Sevkiyat Öncesi Test ve Muayene İşlemleri" başarıyla tamamlandı ve Türkiye'nin yerli ve milli imkanlarla geliştirdiği BORAN adlı 105 mm Hafif Çekili Obüs, Bangladeş'e ihracat edildi. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyaçları doğrultusunda üretilen bu obüs, Karapınar Atış Alanı'nda gerçekleştirilen testler sonucunda teslim edilmeye hazır hale getirildi. Bangladeş'in 2023 yılında gerçekleştirdiği anlaşma kapsamında 18 adet BORAN satın aldığı biliniyor.
MKE tarafından resmi X hesabından paylaşılan test görüntülerine göre, Boran adlı obüsün Bangladeş'e teslim edilmeden önceki test aşamaları başarıyla tamamlandı. Boran, 17 kilometreye kadar menzile sahip olması, dakikada 6 atım yapabilme yeteneği ve helikopterlerle taşınabilir olmasıyla öne çıkıyor. Ayrıca dünyanın en hafif obüsü olma özelliğine sahip olan Boran, Sikorsky S-70 ve Chinook helikopterleriyle havadan, ağır yük taşıma kabiliyetine sahip araçlarla karadan taşınabiliyor. Bu obüs, teker üzerinde atış yapabilme yeteneğiyle rakiplerinden ayrılıyor.
MKE Çankırı Silah Fabrikası Müdürü Fatih Bulanık, Boran'ın modern atış kontrol sistemlerine sahip olduğunu belirterek, gece görüş sistemiyle hedeflere görerek atış yapabilme özelliğine sahip olduğunu vurguladı. Ayrıca otomatik kama mekanizması sayesinde kısa sürede operasyonel hale gelebilen Boran, tamamen yerli ve milli kabiliyetlerle üretilmiş bir ürün olarak çevresel testlerden geçirilmiştir.
 

Editör: Ömer Faruk Bostancı