THY, Göbeklitepe buğdayından üretilen "ilk ekmek" ile tarihi gökyüzüne taşıyor THY, Göbeklitepe buğdayından üretilen "ilk ekmek" ile tarihi gökyüzüne taşıyor

Şirketler, yeni teknolojik önceliklere uyum sağlamak için yeniden yapılanmaya gidiyor ve bu süreçte binlerce çalışanını işten çıkarmak zorunda kalıyor. Dell, Intel ve Microsoft gibi teknoloji devleri, yapay zekaya yönelik stratejik değişimlerinin bir parçası olarak geniş çaplı işten çıkarmalar yaparak sektörde önemli bir değişim yaratıyor.
 

Dell: 12.500 kişi işten çıkarılıyor
Dell, küresel iş gücünün yaklaşık %10'unu etkileyen ve 12.500 kişinin işine son verileceği büyük bir işten çıkarma planı açıkladı. Bu hamle, şirketin yapay zekaya geçişini hızlandırmak ve bu yeni teknolojik dönemde rekabet gücünü artırmak için yaptığı yeniden yapılanma planının bir parçası. Dell, son 15 ay içinde ikinci kez geniş çaplı işten çıkarmalar gerçekleştiriyor.


Intel: 15.000 kişi işten çıkarılacak
Intel, 2025'e kadar 10 milyar dolarlık maliyet tasarrufu elde etme hedefi doğrultusunda, küresel iş gücünün %15'ine denk gelen yaklaşık 15.000 çalışanını işten çıkarma planlarını duyurdu. Şirket, bu kararı 2024 ikinci çeyrek kazançlarının ardından açıkladı. Intel CEO'su Pat Gelsinger, bu işten çıkarmaların finansal zorluklar ve rekabetçi piyasa koşullarına bir yanıt olarak gerçekleştiğini belirtti.


Microsoft: Çeşitlilik ve kapsayıcılık ekibinde işten çıkarmalar
Microsoft, 1 Temmuz'dan itibaren çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılığı yönetmekten sorumlu ekibini işten çıkardı. Şirket, bu kararı "değişen iş ihtiyaçları" nedeniyle aldığını belirtti. Bu hamle, Microsoft içinde tartışmalara yol açtı.


Salesforce: 1 yıl içinde ikinci işten çıkarma dalgası
Salesforce Inc., bu yılın başlarında 700 kişiyi işten çıkardıktan sonra Temmuz ayında bir başka işten çıkarma dalgası daha duyurdu ve 300 kişiyi daha işten çıkardı. Şirket, pandemiden bu yana iş gücünü %50'nin üzerinde artırmıştı ve şimdi iş gücünde yeniden bir azalma süreci yaşıyor.


Cohere: Yapay zeka Start-up'ında işten çıkarmalar
Yapay zeka start-up'ı Cohere, Cisco, AMD, Fujitsu, Salesforce, Oracle ve Nvidia gibi devlerden 500 milyon dolar yatırım aldıktan kısa bir süre sonra iş gücünün %5'ini işten çıkaracağını açıkladı. Bu kararla kimin etkileneceği henüz net değil, ancak şirket şu anda 400 çalışanıyla faaliyet gösteriyor.


2024'te 126.032 kişi işten çıkarıldı
Layoffs.fyi'ye göre, 2024 yılı boyunca şu ana kadar 387 teknoloji şirketi toplamda 126.032 çalışanını işten çıkardı. Bu dalga, birçok firmanın ekonomik baskılar ve değişen piyasa koşullarına yanıt olarak iş gücünde önemli ölçüde küçülmeye gittiğini gösteriyor.


Yapay zeka iş piyasasını yeniden şekillendiriyor
Boston Consulting Group'un (BCG) "AI at Work: Friend and Foe" adlı raporu, yapay zekâ ile işgücü arasındaki karmaşık ilişkiye dikkat çekiyor. Rapora göre, çalışanların yapay zekaya güveni artarken, iş kaybı korkuları da yükseliyor. Raporda, düzenli GenAI kullanıcılarının iş kaybı korkusunun %49'a yükseldiği, bu rakamın kullanıcı olmayanlar arasında %24 olduğu belirtiliyor. Bu durum, şirketlerin çalışan endişelerini gidermek ve yapay zekanın potansiyelinden yararlanırken riskleri azaltmak için stratejiler geliştirmesi gerektiğini vurguluyor.
 

Editör: Ömer Faruk Bostancı