Suriye'de 13 yıl önce patlak veren iç savaş, on binlerce kişinin ölümüne ve milyonlarca insanın göç etmesine yol açtı. 10 milyondan fazla kişi, Türkiye ve diğer bölge ülkelerine ile Avrupa'ya sığınmak zorunda kaldı. Ancak bu süreçte önemli gelişmeler yaşanmaya başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad ile görüşme yapabileceğini ve iki ülke arasındaki ilişkileri normalleştirebileceklerini belirtti.

Bu gelişmelerin ardından, Rusya'da Vladimir Putin'in Esad ile yaptığı görüşmenin etkisiyle Erdoğan ve Esad arasındaki görüşmenin yeri ve zamanlaması merak ediliyor. İki ülke arasında yürütülen istihbarat düzeyindeki görüşmelerin ardından, ağustos ayında gerçekleşmesi planlanan bu görüşme için üç ana yer öne çıkıyor:

  1. Moskova: Rusya'nın arabuluculuğunda yapılacak görüşmenin başkent Moskova'da gerçekleşme ihtimali bulunuyor.

    Türkiye'nin ilk yüzer gaz üretim platformu, Çanakkale'ye ulaşmış bulunuyor Türkiye'nin ilk yüzer gaz üretim platformu, Çanakkale'ye ulaşmış bulunuyor
  2. Bağdat: Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, Irak hükümetinin Erdoğan ile Esad arasındaki görüşmeye ev sahipliği yapmak istediğini açıklamıştı.

  3. Kesep Sınır Kapısı: Türkiye-Suriye sınırındaki Kesep Sınır Kapısı da görüşmeler için bir diğer olasılık olarak değerlendiriliyor.

Bu seçeneklerden hangisinin kesinleşeceği, sürecin ilerlemesiyle netlik kazanacak.

Editör: Ömer Faruk Bostancı