Türkiye'nin yıllardır çözüm bekleyen bir sorunu nihayet çözüme kavuşuyor. Onlarca can kaybı ve yüzlerce yaralanmaya neden olan başıboş sokak köpekleriyle ilgili beklenen yasal düzenleme TBMM'de kabul edildi.

Sorunun çözümü için ilk adım atıldı

Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilmesiyle birlikte, sokakların daha güvenli hale gelmesi için önemli bir adım atıldı. Yeni düzenlemenin uygulanmasıyla Türkiye'de sokaklarda gözle görülür bir değişim yaşanacak.

Türkiye'nin ilk yüzer gaz üretim platformu, Çanakkale'ye ulaşmış bulunuyor Türkiye'nin ilk yüzer gaz üretim platformu, Çanakkale'ye ulaşmış bulunuyor

Yeni düzenlemenin detayları ve getirdiği yenilikler

Belediyelere yüklenen sorumluluklar:

  • Bakımevi kurulumu: Büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu 25 bini aşan belediyeler sahipsiz hayvan bakımevleri kuracak.
  • Toplama ve bakımevi süreci: Tüm başıboş sokak köpekleri toplanarak bakımevlerine alınacak. Burada kısırlaştırılarak sahiplendirilecek.
  • Sokak hayvanlarını bırakanlara ceza: Bakımevine alınan hayvanları sokağa bırakan kişilere 60 bin TL ceza verilecek.

Yöneticilere hapis cezası:

  • Görevlerini yerine getirmeyenlere ceza: Başıboş sokak köpeklerini toplamayan veya yasadaki maddeleri yerine getirmeyen belediye başkanlarına 6 ay ile 2 yıl arası hapis cezası verilecek.
  • Hayvanları yanlış yere bırakanlara ceza: Toplanan sahipsiz hayvanları bakımevi dışında bir yere terk eden veya bakımevinde barındırılan hayvanı bakımevi dışında bir yere bırakanlara hayvan başına 50 bin lira idari para cezası uygulanacak.

Rehabilite edilemeyen hayvanlar için ötanazi:

  • Veteriner kararıyla ötanazi: Bakımevine alınan hayvanların; iyileşmeyen hastalık taşımaları, akut bulaşıcı hastalık taşımaları, olumsuz davranışlarının kontrol edilememesi durumlarında veteriner hekimin kararıyla ötanazi yapılabilecek.
  • Bakımevi koşullarının iyileştirilmesi: Belediyeler, 31 Aralık 2028'e kadar belirtilen hayvan bakımevlerini kurmakla ve mevcut bakımevlerinin koşullarını iyileştirmekle yükümlü olacak.

Dijital kimliklendirme ve bütçe ayırma:

  • Bütçe ayırma zorunluluğu: Belediyeler, 31 Aralık 2028'e kadar hayvan bakımevleri kurmak, rehabilitasyon işlemlerini gerçekleştirmek ve sahipsiz hayvanlara sahiplendirilinceye kadar bakmak için kesinleşmiş en son bütçe gelirlerinin binde 5'i oranında kaynak ayıracak. Bu oran, büyükşehir belediyelerinde binde 3 olarak uygulanacak.
  • Dijital kimliklendirme: Kedi ve köpek sahipleri, hayvanlarını en geç 31 Aralık 2025'e kadar dijital kimliklendirme yöntemleriyle kayıt altına aldırmak zorunda olacak.

Bu yeni düzenlemelerle sokak hayvanlarına yönelik daha güvenli ve sistemli bir yaklaşım hedefleniyor, böylece sokakların daha güvenli hale gelmesi sağlanacak.

Editör: Ömer Faruk Bostancı