Bu yeni sistem, Türk Deniz Kuvvetleri’nin İSTİF sınıfı gemilerine entegre edilecek ve gemi platformlarındaki helikopterler için NATO standartlarına uygun JP-5 yakıtını transfer etme yeteneğine sahip olacak. Ayrıca, sistemin yakıtın filtrelenmesi, depolanması ve servis edilmesi gibi işlevleri de mevcut. Bu gelişme, gemilerin operasyonel bağımsızlığını önemli ölçüde artıracak.

JP-5 yakıt transfer ve servis sistemi

Türk savaş uçaklarından Karadeniz’de eğitim uçuşu! Türk savaş uçaklarından Karadeniz’de eğitim uçuşu!

Altınay Savunma Teknolojileri Genel Müdürü Z. Burak Mercan, yeni sistemle ilgili şunları belirtti: “JP-5 Yakıt Transfer ve Servis Sistemi, Türk Deniz Kuvvetleri’nin İSTİF sınıfı gemileri başta olmak üzere mevcut ve gelecekteki gemiler için dışa bağımlılığı ortadan kaldıracak. Aynı zamanda, müttefik ülkelerin ihtiyaçlarını karşılayacak kapasiteye sahip ve bu, savunma sanayii ihracat potansiyelimize olumlu katkı sağlayacak.”

Bu sistem, askeri gemi platformlarında konuşlu helikopterlerin NATO standartı JP-5 yakıtını etkili bir şekilde karşılayabiliyor. Yakıt transferinin yanı sıra, sistem yakıtın boşaltılması, filtrelenmesi, depolanması ve tahliye işlemlerini de gerçekleştiriyor. JP-5 yakıtının çeşitli tanklardan İkmal İstasyonu’na transferi de bu sistem tarafından yönetiliyor. Güverte üzerindeki ve uçuş sırasındaki yakıt transferleri, sistemin güvenli ve etkin bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlıyor.

Güvenli helikopter yakalama sistemi: Kuşkapanı

Altınay Savunma’nın diğer bir yeniliği ise STM ana yükleniciliğinde geliştirilen Kuşkapanı (Helikopter Yakalama ve Transfer Sistemi). Bu sistem, helikopterlerin gemilere güvenli bir şekilde inişini, sabitlenmesini ve hangara çekilmesini sağlıyor. Görüntü işleme teknolojisi kullanarak helikopterin konumunu anlık olarak hesaplayan sistem, bu verileri helikopterin yakalanmasını sağlayacak mekanizmanın konumunu ayarlamak için kullanıyor. Helikopter gemi güvertesine temas ettiğinde, özel bir mekanizma sayesinde emniyete alınıyor. Bu sistem, iniş alanında personel ihtiyacını ortadan kaldırarak, tek bir kontrol noktasından güvenli bir şekilde yönetilmesini sağlıyor.

Bu gelişmeler, Türkiye’nin savunma sanayii alanındaki yerli üretim kapasitelerini artırırken, aynı zamanda uluslararası savunma pazarında da rekabet gücünü yükseltiyor.
 

Editör: Ömer Faruk Bostancı