Almanya, 2000 yılından itibaren 52 ülkenin toplam 15 milyar 800 milyon euroluk borcunu sildi. Maliye Bakanlığı, bu bilgiyi aşırı sağ AfD milletvekili Stephan Brandner'ın soru önergesi üzerine açıkladı.

Samsunspor, Başakşehir’i 2-0 mağlup ederek üç puanı kaptı Samsunspor, Başakşehir’i 2-0 mağlup ederek üç puanı kaptı


Affedilen borç tutarı en yüksek 4,7 milyar euro ile Irak'a yapılan anlaşmalarla silindi. Nijerya'nın borcu 2,4 milyar euro ve Kamerun'un borcu ise 1,4 milyar euro olarak belirtildi.
Bakanlık, 2023 yılı sonunda Almanya'ya toplam 12,2 milyar euro borcu bulunan 70 ülke ve bölge olduğunu da açıkladı. Borçlular arasında Almanya'nın devlet olarak tanımadığı Filistin yönetimi de yer aldı.


Berlin'e en çok borçlu devletler sıralamasında ise Mısır 1,5 milyar euro ile ilk sırada yer alırken, onu 1,1 milyar euro ile Hindistan ve 889 milyon dolarlık bekleyen ödeme ile Zimbabve izliyor.
Açıklamada, borç silmenin amacının muhatap ülkelerin ekonomik durumlarının iyileşmesine ve diğer borçlarının ödenebilmesine olanak sağlamak olduğu belirtildi. Silinen borçlar arasında, devletlerle yapılan kredi geri ödemeleri ve 1980'lerden kalma ticari işletme alacakları bulunduğu ifade edildi.


AfD'li Brandner ise borç silme uygulamasını eleştirdi ve Almanya'da altyapı yatırımlarına ihtiyaç olduğunu savundu. Brandner, "Sıkıntılı altyapı her bir kuruşa ihtiyaç duyuyor" dedi ve bazı ülkelerin borcunun birden fazla kez silindiğini ve bu durumun daha fazla borçlanmaya yol açtığını iddia etti.

Editör: Ömer Faruk Bostancı