Hamas ve Hizbullah’ın üst düzey üyelerinin suikast sonucu öldürülmesi, Orta Doğu’daki gerilimi tırmandırıyor. İran, Haniye’ye yönelik suikasttan İsrail’i sorumlu tutuyor.

ABD'den Türkiye'ye çağrı

ABD’nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake, İstanbul’da düzenlediği basın toplantısında, İran ile ilişkisi olan tüm müttefiklerinden, Tahran’ı gerilimi azaltması konusunda ikna etmelerini istediklerini, bu ülkeler arasında Türkiye’nin de yer aldığını belirtti. Flake, “Gerilimin tırmanmaması için ellerinden geleni yapıyorlar. Gerilimin tırmanmayacağı konusunda bizden daha emin görünüyorlar,” dedi.

ABD-Türkiye ilişkileri

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, yıllık 60 milyon turist hedefine kararlılıkla yaklaştıklarını belirtti Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, yıllık 60 milyon turist hedefine kararlılıkla yaklaştıklarını belirtti

Son yıllarda ABD-Türkiye ilişkilerinde yaşanan başlıca sorunlar arasında, ABD’nin YPG ile ittifakı ve Türkiye’nin Rusya’dan S-400 savunma sistemleri alması yer aldı. S-400 alımı, ABD yaptırımlarına ve Türkiye’nin F-35 programından çıkarılmasına yol açtı. Ancak Flake, ilişkilerin "uzun zamandır olduğundan daha iyi bir noktada" olduğunu ifade etti.

Flake, Türkiye’nin ABD ve Rusya arasındaki esir takasında oynadığı lojistik role dikkat çekti ve Türkiye’nin Batı ile olan stratejik ortaklığının her zamankinden güçlü olduğunu belirtti. Ancak, Gazze’deki durumu "çok zor" olarak niteleyen Flake, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İsrail karşıtı söylemlerinin Türkiye’nin arabulucu rolünü zorlaştırdığını söyledi. Flake, Washington’un ateşkes çağrılarıyla birlikte, iki ülke arasındaki görüş ayrılıklarının azaldığını, ancak bazı konularda sürtüşmenin devam ettiğini belirtti.

Flake, ABD'nin Türkiye'den Rusya'ya gönderilen askeri bağlantılı donanım konusunda endişeli olduğunu ve Ankara'dan bu ihracatı durdurmak için iş birliğini artırmasını talep ettiğini vurguladı. Flake, "Bu durum bizim için endişe verici olmaya devam ediyor ve sürekli gündeme getiriyoruz. Amacımız, Rusya’nın savaş kabiliyetini zayıflatmak," dedi.

ABD ve Türkiye arasındaki iş birliğinin birçok alanda başarılı olduğunu belirten Flake, Rusya’nın bu durumdan şikayet etmesinin "iyi bir işaret" olduğunu sözlerine ekledi.

Editör: Ömer Faruk Bostancı