MrBeast ve Amazon’a “kötü çalışma koşulları” nedeniyle dava açıldı MrBeast ve Amazon’a “kötü çalışma koşulları” nedeniyle dava açıldı

Ekonomik sıkıntılar, turizm sektörünü olumsuz etkiliyor. Bu yılın ilk beş ayında 23 otel, iflas anlaşması veya bilinen adıyla konkordato ilan etti. Konkordato, batık durumdaki şirketlerin borçlarını ödeyebilmesi için alacaklılarıyla mahkemelerce yapılan anlaşmadır.

Ekonomim'de yer alan habere göre, oteller sezonda bekledikleri doluluk oranlarını yakalayamayınca fiyat indirimine gitmek zorunda kaldı. Bu durum, otellerin kârlılıklarını düşürdü ve borçlarını ödeyemeyen birçok otel konkordatoya başvurdu. 2018’den bu yılın ilk beş ayına kadar toplam 283 otel konkordato başvurusu yaptı. Geçici süre verilen 104 otelden yalnızca 25’i konkordato sürecini başarıyla tamamlayabildi. Bu dönemde başvuruları kabul edilip süre verilen 11 otel ise iflas etti.

Konkordatotakip.com sitesinin Basın İlan Kurumu verilerinden derlediği bilgilere göre, 2019 yılında konkordatoya başvuran otel sayısı 76 ile zirveye ulaşmıştı. Sonraki yıllarda düşen başvurular, yeniden yükselme eğilimine girdi. 2023 yılında toplam 36 otel konkordato ilan ederken, 2024 yılının ilk beş ayında 23 otel konkordato talebinde bulundu.

Sektör temsilcileri, otel sahiplerinin borçlarını ödemekte zorlandığını ve yapılan fiyat indirimlerinin bu durumu daha da kötüleştirdiğini belirtiyor. Oteller, iflaslarını önlemek amacıyla konkordatoya başvuruyor, ancak başvuruları kabul edilen otellerden çok azı süreci başarıyla tamamlayabiliyor.

Turizm sektörü, ekonomik koşulların zorluğunu yaşarken, otel işletmecileri ve yatırımcıları gelecekteki ekonomik 

Editör: Ömer Faruk Bostancı