Arkeologlar, en az 4.000 yıl önce Güney Amerika'da var olmuş kayıp bir uygarlığın izlerine ulaştı. Venezuela'daki düz bir dağın zirvesinde, ritüel amaçlı olduğu düşünülen nokta desenleri, yaprak motifleri ve çubuk figürlerinden oluşan renkli çizimler keşfedildi. Baş araştırmacı José Miguel Pérez-Gómez, daha önce bu bölgede insan faaliyetlerine dair herhangi bir iz bulunmadığını ve bu sanat eserlerinin daha önce bilinmeyen bir "kayıp" uygarlığa işaret ettiğini belirtti.

Canaima Ulusal Parkı'ndaki keşifler

Kocaeli'de "Perseid meteor yağmuru" antik su kemerinden gözlemlendi Kocaeli'de "Perseid meteor yağmuru" antik su kemerinden gözlemlendi

Bu antik sanat eserleri, Bolivar eyaletindeki Canaima Ulusal Parkı'nda, 30 bin km²'lik bir alana yayılmış durumda. Bu keşif, dünyanın hiç tanımadığı yeni bir toplumun varlığını ortaya çıkarıyor. Pérez-Gómez, "Muhtemelen Pleistosen Çağı'nın sonunda, yani 2,5 milyon ila 11.700 yıl önce, bu bölgeye yeni bir avcı-toplayıcı kültür geldi. Bu insanlar buraya yerleşip evrimleştiler ve daha sonra bölgenin geri kalanına yayılarak Amazon Havzası'na kadar ulaştılar" dedi.

Amerika kıtasında daha eski ileri medeniyetler

Bu buluntular, Amerika kıtasında insanların bilinenden çok daha eski tarihlerde ileri medeniyetler kurduğunu gösteriyor. Arkeologlar ve bilim insanları, bu izlerin peşine düşüp kazılara başladıklarında daha detaylı verilere ulaşmayı umuyorlar. Bu yeni bilgiler, insanlık tarihine dair bilinmeyen birçok detayı ortaya çıkararak tarih kitaplarını yeniden yazdırabilir.
Yeni keşifler, arkeoloji ve tarih dünyasında büyük bir heyecan yaratırken, kayıp medeniyetlerin izini sürmek ve onların yaşamlarına dair daha fazla bilgi edinmek için yapılan çalışmalar devam ediyor.
 

Editör: Ömer Faruk Bostancı