Sardes’te 2.500 yıllık asker kalıntıları ve sapan taşı bulundu Sardes’te 2.500 yıllık asker kalıntıları ve sapan taşı bulundu

Her biri yaklaşık 150 ton ağırlığındaki devasa taşlardan oluşan bu yapı, bilim insanlarının incelemeleri sonucu mühendislik açısından son derece karmaşık ve ileri seviyede bir planlamanın ürünü olduğunu kanıtlıyor.

Dolmen de Menga'nın yapısı ve inşası

Dolmen de Menga, 32 devasa taştan oluşan bir yapı ve yaklaşık 25 metre uzunluğa, 5 metre genişliğe sahip. Bilim insanlarının yaptığı araştırmalara göre, bu taşların inşaat sahasından yaklaşık 850 metre uzaklıktaki bir yerden getirildiği tespit edildi. Taşların bu mesafeyi ahşap kızaklar ve halatlar yardımıyla aşarak taşındığı düşünülüyor.

Yapının inşasında dikkat çeken bir diğer detay ise, duvarları oluşturan taşların hafif öne eğik şekilde ve aralarında boşluk kalmayacak şekilde yerleştirilmiş olması. Bu yöntem sayesinde çatının daha dar ve sağlam hale getirilmesi sağlanmış. Ayrıca, taşların bu şekilde dizilmesi, inşaatçıların çatıda daha küçük taşlar kullanmalarına olanak tanımış.

Mühendislik harikası ve dönemin bilimsel bilgisi

Dolmen de Menga'nın inşasında kullanılan teknikler, dönemin mühendislerinin fizik, jeoloji ve geometri gibi bilim dallarında oldukça ileri seviyede bilgiye sahip olduklarını gösteriyor. Taşlar, yerleştirildikleri yuvalara milimetrik hassasiyetle yerleştirilmiş ve her biri diğer taşları destekleyecek şekilde dizilmiş.

Bu yapının deprem bölgesinde yer alması nedeniyle bu kadar sağlam inşa edildiği düşünülüyor. Yapının inşasından sorumlu olanlar, uzun ömürlü ve dayanıklı bir yapı oluşturmak istemiş olmalılar.

Dolmen de Menga'nın gizemleri

Dolmen de Menga'nın tam olarak ne amaçla inşa edildiği bilinmiyor. Ancak, yapının tapınak veya mezar olarak kullanılmış olabileceği düşünülüyor. Şimdiye kadar yapı içerisinde çok az kalıntı bulunmuş olsa da, bu gizemli yapının dönemin inşaat ve mühendislik becerileri açısından büyük bir öneme sahip olduğu kesin.

Araştırmacılar, Dolmen de Menga'nın inşasında kullanılan tekniklerin "yaratıcı bir dehanın" göstergesi olduğunu vurguluyor. Sevilla Üniversitesi'nden Leonardo García Sanjuán, bu yapı için "Cilalı Taş Devri'ndeki bilim hakkında daha önce hiç konuşmadık çünkü bu insanların bilimi bizim yaptığımız gibi yapabileceklerini düşünemeyecek kadar kibirliyiz" diyor. Sanjuán, modern mühendislerin bile 6 bin yıl önce var olan kaynaklarla bu yapıyı inşa etmeye çalışsa, başarılı olamayacaklarını belirtiyor.

Dolmen de Menga, neolitik çağdaki mühendislik bilgisinin ve yeteneklerinin bir simgesi olarak, bugün hâlâ ayakta durmaya devam ediyor.

Editör: Ömer Faruk Bostancı