Eylül ayı kira artış oranı belli oldu: Ev sahipleri ve kiracıların dikkatine! Eylül ayı kira artış oranı belli oldu: Ev sahipleri ve kiracıların dikkatine!

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, İstanbul Fuar Merkezi'nde başlayan İstanbul Hazır Giyim ve Moda Fuarı'nın (İstanbul Fashion Connection-IFCO) açılışında yaptığı konuşmada, yatırım, üretim, istihdam ve ihracat hedeflerine emin adımlarla ilerlediklerini vurguladı. Bolat, 6 Ağustos’ta Resmî Gazete'de yayımlanan bireysel ithalat düzenlemesi ve kamuoyunda "TEMU düzenlemesi" olarak bilinen ek vergilere ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Bolat, açılış konuşmasında şunları kaydetti: "Amacımız, üreten kesime olumsuz pazar kaybı yaratmamak. Yılın ikinci yarısı için ihracatçılara ilave bütçe desteği talebinde bulunduk. Küresel talep hızlandıkça ihracatçıların siparişleri artacak. Bütün amacımız, fiyatların gereksiz yere şişirilmesini önlemek." Bolat, 5 Ağustos tarihinde yaptığı açıklamada ise, "Bu sitenin çok yakın takipçisiyiz. Gerekli kararları yakında göreceksiniz. İlgili önlemleri Resmî Gazete’de yayınlayacağız," ifadelerini kullanmıştı.
21 Ağustos tarihinde yürürlüğe girecek olan karar kapsamında, Amazon, Aliexpress ve TEMU gibi e-ticaret sitelerinden yapılacak yurtdışı alışverişlerde hızlı kargo alışveriş limiti 150 Euro’dan 30 Euro seviyesine düşürülecek. Ayrıca Avrupa Birliği’nden gelen kargolarda vergi oranı yüzde 30, AB dışındaki ülkelerden gelen kargolarda ise vergi oranı yüzde 60’a çıkarıldı.

Ticaret Bakanı Bolat, Bakanlığın tüm bütçesi, teşkilatı ve mevzuatıyla her zaman ihracatçıların yanında olduğunu belirterek, "Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığından ilave 5 milyar liraya yakın bir bütçe desteği daha talep ettik," dedi. Ayrıca, geçen yıl Türkiye'nin 1 trilyon 118 milyar dolarlık milli gelire ulaştığını ve kişi başına düşen milli gelirin 13 bin 110 dolara yükseldiğini hatırlatarak, "Bu yıl da göstergeler olumlu ilerliyor. İlk çeyrek itibarıyla milli gelirimizin toplamının 1 trilyon 159 milyar dolara yükseldiğini memnuniyetle ifade etmek istiyorum. Yüzde 5,7 büyüme oranıyla Türkiye, dünya çapında önde gelen ülkelerden oldu. Bu 5,7 büyümenin 1,6'sını siz kıymetli ihracatçılar sağladınız," diye konuştu.
Bu açıklamalar, yurtdışı alışverişlerde yeni düzenlemelerin hayata geçmesiyle birlikte ihracatçılara yönelik desteklerin artırılacağına işaret ediyor.

Editör: Ömer Faruk Bostancı