MediaTek, Windows işletim sistemine sahip bilgisayarlar için yapay zekalı bir işlemci geliştirmeye hazırlanıyor MediaTek, Windows işletim sistemine sahip bilgisayarlar için yapay zekalı bir işlemci geliştirmeye hazırlanıyor

Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS), Dünya yörüngesinde yirmi yılı aşkın bir süredir devam eden görevine yakında veda edecek. NASA ve uluslararası ortakları, ISS’in ömrünü tamamlamasının ardından güvenli bir şekilde yörüngeden çıkarılmasını planlıyor. Bu kritik görev için NASA, geçtiğimiz yıl uzay römorkörü geliştirilmesi adına bir teklif çağrısında bulunmuştu. NASA, bu proje için 843 milyon dolarlık bir sözleşmeyle SpaceX'i seçtiğini açıkladı.
NASA’nın açıklamasında, SpaceX'in geliştireceği uzay römorkörünün, ISS'in 2030 yılında operasyonel ömrünün sona ermesinin ardından, istasyonu güvenli ve sorumlu bir şekilde yörüngeden çıkarılacak konuma yönlendireceği belirtildi. Bu römorkör, ISS'i hızla alçaltacak ve büyük kısmı Dünya atmosferinde yanacak.

SpaceX’in geliştirdiği uzay römorkörünün mülkiyeti, aracın tamamlanmasının ardından NASA'ya devredilecek ve bu kritik görev boyunca NASA tarafından işletilecek. Uzay istasyonuyla birlikte, römorkörün de Dünya atmosferine giriş sırasında yanması bekleniyor. Ancak ISS'in bazı parçalarının tekrar atmosfere girmesi olasılığı bulunduğundan, NASA bu parçaların Pasifik Okyanusu'ndaki "uzay mezarlığı" olarak bilinen Point Nemo'ya yönlendirilmesini planlıyor. Point Nemo, karadan oldukça uzakta olup, genellikle uzay çöplerinin kontrollü inişleri için hedef alınan bir noktadır.

ABD, Japonya, Kanada ve Avrupa Uzay Ajansı'na (ESA) katkıda bulunan ülkeler, 2030 yılına kadar ISS’i işletmeyi ve oraya astronot göndermeyi taahhüt etmiş durumda. Rusya ise en az 2028 yılına kadar operasyonları sürdürme taahhüdünde bulunmuştu.

NASA, Uluslararası Uzay İstasyonu'nu birçok araştırma disiplininde, özellikle Dünya ve uzay bilimleri, biyoloji, insan fizyolojisi ve fiziksel bilimler alanlarında deneyler yapan bir bilimsel platform olarak tanımlıyor. ISS, bu görevini tamamladıktan sonra, bilim dünyasına önemli katkılar sağlamış bir yapı olarak tarihe geçecek.
 

Editör: Ömer Faruk Bostancı