Bu hafta gökyüzünde önemli bir kozmik olay yaşanacak: Mars ve Jüpiter, son on yılın en yakın buluşmasını gerçekleştirecek. Çarşamba günü gezegenler, gökyüzünde o kadar yakın görünecek ki, aralarına sadece bir ay parçası sığabilecek. Ancak, bu muazzam yakınlığa rağmen, Mars ve Jüpiter'in gerçek mesafesi yaklaşık 575 milyon kilometreyi buluyor.

MediaTek, Windows işletim sistemine sahip bilgisayarlar için yapay zekalı bir işlemci geliştirmeye hazırlanıyor MediaTek, Windows işletim sistemine sahip bilgisayarlar için yapay zekalı bir işlemci geliştirmeye hazırlanıyor

Bu tür gezegen kavuşumları, sadece üç yılda bir gerçekleşiyor ve gökyüzünü izleyenler için büyük bir merak ve güzellik unsuru taşıyor. NASA'nın Kaliforniya'daki Jet İtki Laboratuvarı'ndan Jon Giorgini, gökyüzü karanlık olduğunda bu iki gezegenin birbirine bu kadar yakın görüneceğini, ancak birkaç saat veya bir gün öncesinde de benzer bir görünüm sunabileceklerini belirtti.
Son 1000 yıl içinde en büyük yakınlaşma 1761 yılında gerçekleşti ve bu olay Mars ile Jüpiter'in çıplak gözle tek bir parlak nesne olarak görüldüğü an olarak kaydedildi. Bir sonraki büyük yakınlaşma ise 2348 yılında olacak.

Mars ve Jüpiter'in bu etkileyici kavuşumu, ayrıca her yıl Temmuz ortasından Eylül başına kadar görülebilen Perseid meteor yağmuruyla aynı zamana denk geliyor, bu da gökyüzü gözlemcilerine unutulmaz bir görsel şölen sunacak.
 

Editör: Ömer Faruk Bostancı