Denizli'deki Laodikeia Antik Kenti'nde süren restorasyon çalışmaları sırasında Hellenistik Dönem'in barok stilini yansıtan ve orijinal boyalarıyla günümüze ulaşan nadide Skylla Grubu heykelleri keşfedildi. Homeros’un Odysseia Destanı'nda bahsedilen Skylla, denizci Odysseus’un Troya Savaşı sonrası yaşadığı maceralardan birinde karşılaştığı korkunç bir canavardır. Skylla, Messina Boğazı’nda pusuda bekleyen ve alt kısmı vahşi köpeklerden oluşan bir deniz canavarı olarak anlatılır.

Kazı Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, Laodikeia Antik Kenti Batı Tiyatrosu sahne binasında yapılan restorasyon çalışmaları sırasında bulunan bu heykellerin, Hellenistik dönemin nadir barok stil örneklerinden olduğunu belirtti. Prof. Dr. Şimşek, "Pagan inancının sona ermesi ve Hristiyanlığın başlamasıyla birlikte sahne binasına ait heykellerin bir kısmı sağlam, bir kısmı ise kırılarak loca altlarındaki dolgulara atılmıştır. Bu heykellerden en önemlileri arasında Skylla grubu yer alıyor," dedi.

Bergama Akrapolü'nde "Perseid meteor yağmuru" gözlemlendi Bergama Akrapolü'nde "Perseid meteor yağmuru" gözlemlendi

Prof. Dr. Şimşek, heykellerin, milattan önce 2. yüzyıl başlarında Rodoslu heykeltıraşlar Athanadoros, Hagesandros ve Polydoros tarafından yapıldığını ve erken Augustus Dönemi’ne, MÖ 27 ila MS 14 yıllarına tarihlendiğini belirtti. Bu heykel grubunun arkeoloji dünyasında daha önce tespit edilen tek kopyasının 1957 yılında İtalya'da, İmparator Tiberius’un villasının bulunduğu Sperlonga’da bir mağara önünde bulunduğunu ekledi.

"Bugüne kadar arkeoloji dünyasında bulunan ve orijinaline göre yapılan en erken eser grubu olması bakımından çok önemli. Renkleriyle birlikte bu parçaları ortaya çıkarmış olmamız bizi çok sevindirdi. Bu yönüyle de bu eserler, Homeros destanlarında, Odysseia destanında anlatılan önemli bir efsaneyi somut olarak arkeolojik verilerle bulduğumuz eserler olması bakımından çok önemli," diyen Prof. Dr. Şimşek, heykellerin barok stilinin ve orijinal renklerinin günümüze kadar korunmuş olmasının önemini vurguladı.

Araştırmacılar, vahşi Skylla köpeğinin saldırdığı figürün yüzündeki acı ifadesinin çok gerçekçi ve kaliteli bir şekilde tasvir edildiğini, ayrıca figürün boyalarının iyi derecede korunarak günümüze kadar ulaştığını belirttiler. Bu heykel grubunun keşfi, arkeoloji dünyasında büyük bir heyecan ve merak uyandırdı.
 

Editör: Ömer Faruk Bostancı