Euro Bölgesi ekonomisi, Temmuz ayında mal ve hizmetlere olan talebin zayıflaması nedeniyle duraklama noktasına geldi. S&P Global ve Hamburg Ticaret Bankası (HCOB) tarafından açıklanan Temmuz ayına ilişkin bileşik ve hizmet sektörü Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verileri, bölgedeki ekonomik yavaşlamayı gözler önüne serdi.

Haziran ayında 50,9 seviyesinde olan bileşik PMI, Temmuz ayında 50,2'ye indi. Bu durum, bileşik PMI'nin son 5 ayın en düşük seviyesine gerilediğini gösterdi. Ekonomistler, Temmuz ayında bileşik PMI'nin 50,1 olmasını bekliyordu. PMI verisinde 50 puanın üstü büyümeyi, altı ise daralmayı gösteriyor.

Bakan Yumaklı: Gıda arz güvenliğinin en önemli unsuru gençlerin ve kadınların tarımsal üretimin içerisinde kalmasıdır Bakan Yumaklı: Gıda arz güvenliğinin en önemli unsuru gençlerin ve kadınların tarımsal üretimin içerisinde kalmasıdır

Hizmet sektörü PMI da benzer bir düşüş gösterdi. Haziran ayında 52,8 olan hizmet sektörü PMI, Temmuz ayında son 4 ayın en düşük seviyesi olan 51,9'a geriledi.

Ekonomistlerin belirttiğine göre, Euro Bölgesi'nde mal ve hizmetlere olan talebin azalması, bölgedeki ekonomik büyümeyi olumsuz etkiledi. S&P Global ekonomisti Chris Williamson, "Talepteki zayıflık, büyüme beklentilerini aşağı çekiyor ve ekonomik durgunluk sinyalleri veriyor" dedi.

Bu gelişmeler, Euro Bölgesi'nin ekonomik büyüme yolunda karşılaştığı zorlukları artırıyor ve politika yapıcıların, ekonomik toparlanmayı desteklemek için daha fazla önlem alması gerektiğine işaret ediyor.
 

Editör: Ömer Faruk Bostancı