Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) Başkanı Ali Haydar Bozkurt, otomotiv sektöründeki kredili satışların önemli bir düşüş yaşadığını belirtti. Bozkurt, "Bundan 5-6 yıl öncesine kadar araçların yüzde 70’i belli bir oranda kredi kullanılarak satılmaktaydı. Ancak yakın geçmişte alınan sıkılaşma önlemleri ve kredi maliyetlerindeki artış nedeniyle bu oran ciddi şekilde düştü. Elimizde spesifik bir veri olmamakla birlikte, kredili satışların payının yüzde 10-15 seviyelerine kadar gerilediğini söyleyebiliriz" dedi.

Bloomberg HT'ye konuşan Bozkurt, kredili satışların nasıl azaldığına dair şunları ekledi: "Otomotivde kredili satış oranı, daha önce yüzde 55’lere kadar gerilemişti. Şu anda araç almak için kullanılan krediler, aracın değerinin yalnızca yüzde 20-30'u kadar olabiliyor, bu da alıcılar için cazibesini azaltıyor. Ayrıca, kredilerdeki yüksek maliyetler, aylık ortalama yüzde 5'lere varan faiz oranları, kredi kullanımını teşvik etmiyor."

Konut fiyatlarında düşüş sürüyor Konut fiyatlarında düşüş sürüyor

Bu gelişmeler, otomotiv sektöründe kredi kullanımının ne denli düştüğünü ve yüksek maliyetlerin etkisini ortaya koyuyor.

Editör: Ömer Faruk Bostancı