Yeni İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’ın yemin törenine katılmak üzere Tahran’da bulunan Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, kaldığı konuta düzenlenen saldırıda hayatını kaybetti. Heniyye’ye düzenlenen suikastın ardından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) acil oturumla toplandı. İran'ın talebiyle ve Rusya, Çin, Cezayir'in desteğiyle düzenlenen oturumda, ABD ve İngiltere İran'ı suçladı.

"Orta Doğu’daki gelişmeler endişe verici"

Birleşmiş Milletler Siyasi ve Barış İnşası İşlerinden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary DiCarlo, toplantıda üye ülkeleri bilgilendirirken Orta Doğu’daki gelişmelerin endişe verici olduğunu belirtti. DiCarlo, sadece bir hafta içinde tekrar acil oturumla toplanmak zorunda kaldıklarına dikkat çekti.

DiCarlo, İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney ve diğer üst düzey İranlı liderlerin Heniyye’nin ölümünün intikamını alacaklarını duyurduklarını aktararak, bazı devlet dışı silahlı grupların da İsrail'e cevap vereceklerini belirtti. Ayrıca İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun, İran’la varoluşsal bir savaş içinde olduklarını söylediğini hatırlattı.

"Gerginlik artışı ciddi ve tehlikeli"

DiCarlo, son günlerde düzenlenen farklı saldırıların çok ciddi ve tehlikeli gerginlik artışına neden olduğunu vurguladı. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in itidal çağrısını yineleyen DiCarlo, bölgesel barış ve istikrar için diplomatik çabalara ağırlık verilmesi gerektiğini belirtti.

İran: Uygun gördüğümüz zaman ve şekilde cevap vereceğiz

İran'ın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Amir Saeid İravani, saldırının İsrail'in bölgedeki terör ve sabotaj faaliyetlerinin devamı olduğunu söyledi. İravani, İran'ın meşru müdafaa hakkını saklı tuttuğunu belirterek, "Uygun gördüğümüz zaman ve şekilde cevap vereceğiz" dedi. İsrail'in suç ve terör faaliyetlerine kararlı şekilde cevap vereceklerini vurgulayan İravani, uluslararası hukuk ve Birleşmiş Milletler Şartı ilkelerine bağlı olduklarını yineledi.

ABD ve İngiltere, İran'ı suçladı

İtalya'dan AB'ye benzinli araç yasağını erteleme talebi İtalya'dan AB'ye benzinli araç yasağını erteleme talebi

ABD'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilci Yardımcısı Robert Wood, İsrail’in kendini Hizbullah ve diğer teröristlerden koruma hakkı olduğunu belirtti. Wood, Hizbullah’ın İran’ın desteğiyle İsrail’e saldırılar düzenlediğini ifade ederek, İran’ın BMGK kararlarına uyması gerektiğini söyledi. Wood, ABD'nin Heniyye’nin ölümüyle bir bağlantısı olmadığını da belirtti.

İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Barbara Woodward ise artan şiddetin kimsenin çıkarına olmadığını belirterek, uzun vadeli barışın bombalar ve silahlarla sağlanamayacağını vurguladı. İran destekli Husilerin İsrail’e saldırılarının sürdüğüne işaret eden Woodward, İran’ı suçladı ve bu saldırıların sonlanması gerektiğini söyledi. İngiltere’nin İsrail’in güvenliğine olan bağlılığının sarsılmaz olduğunu da ekledi.

Editör: Ömer Faruk Bostancı