İtalyan hükümeti, otomobil sektörünün çöküşüne yol açabileceği endişesiyle Avrupa Birliği'ne (AB) benzinli araç yasağını erteleme çağrısında bulundu. 2035 yılı itibariyle yalnızca sıfır emisyonlu araçların satışına izin verecek olan AB düzenlemesinin gözden geçirilmesi isteniyor.
Avrupa Parlamentosu Çevre Komitesi'nin de desteğiyle, 2035 yılı itibariyle Avrupa otomotiv sektöründe içten yanmalı motorlu araçların sonu gelmesi planlanıyor. Ancak, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni'nin hükümeti, bu düzenlemeyi "absürt" olarak nitelendirerek, piyasa gerçeklerine uygun bir şekilde değişiklik yapılması gerektiğini savundu.
Avrupa genelinde elektrikli araçlara olan talebin yavaşlaması ve elektrikli araç üretiminde Çin ve ABD'nin giderek Avrupa'nın önüne geçmesi, İtalya'nın bu çağrısının arkasındaki temel sebeplerden biri. Avrupa otomobil endüstrisi, Çin ve ABD'deki üreticilerin devlet desteklerinden yararlanmasıyla rekabet gücünü kaybetme riskiyle karşı karşıya.
Geçtiğimiz hafta, Volkswagen, Almanya'daki fabrikalarını yüksek enerji maliyetleri nedeniyle kapatma ihtimali konusunda uyarıda bulunmuştu. Bu gelişme, 2035 yılına kadar benzinli ve dizel araçların yasaklanması yönündeki zorlu AB iklim hedeflerinin yeniden değerlendirilmesi çağrılarını güçlendirdi. Volkswagen, Ukrayna'nın işgali sonrası ucuz Rus gazının kaybıyla artan elektrik fiyatlarından etkilendi ve elektrikli araç satışlarının duraklaması nedeniyle son elektrikli sedan modelinin ABD lansmanını süresiz olarak erteledi.
İtalya'nın bu çağrısı, Avrupa'da benzinli ve dizel araçların geleceği konusundaki tartışmaları daha da alevlendirdi.