Neo Px, biyomühendislik ürünü olan ve iç ortam havasını benzeri görülmemiş bir ölçekte arındırma kapasitesine sahip bir bitkidir. Neoplants şirketi tarafından geliştirilen bu bitki, sıradan ev bitkilerine göre çok daha etkili bir şekilde hava temizleyebiliyor. Neoplants'ın kurucu ortaklarından Lionel Mora, Neo Px'in 30 adet sıradan ev bitkisine eşdeğer hava temizleme kapasitesine sahip olduğunu belirtiyor. Neo Px, sadece havadaki zararlı kirleticileri yakalamakla kalmıyor, aynı zamanda bunları uzaklaştırıp geri dönüştürebiliyor.

Neo Px’in gizemi

Beş yıl önce girişimci Lionel Mora, genom düzenleme araştırmacısı Patrick Torbey ile tanıştı. Torbey, "işlevleri olan" canlı organizmalar yaratmayı hayal ediyordu. İkili, bitkilere ekleyebilecekleri en güçlü işlevin hava temizleme olduğunu düşündüler ve Neo Px projesi böylece doğdu. Mora, ABD'nin özellikle umut verici bir ilk pazar olduğunu çünkü birçok Amerikalı'nın hava temizleyicileri yaygın olarak kullandığını ve orman yangınlarıyla ilgili sorunlar nedeniyle temiz havaya büyük bir değer verdiklerini ifade ediyor.

Bayram süresince hava sıcaklıklarında düşüş bekleniyor Bayram süresince hava sıcaklıklarında düşüş bekleniyor

Bakterilerle güçlendirilmiş simbiyotik sistem

Neo Px, kimyasalları doğrudan absorbe etmiyor. Bitki, içinde mikrobiyal bir suş barındıran toz paketleriyle birlikte satılıyor. Şirketin teknoloji müdürü Patrick Torbey, bu bakterilerin bitkinin köklerine, toprağına ve yapraklarına yerleştiğini belirtiyor. Bu bakteriler, uçucu organik bileşikleri (VOC) emerek büyüyor ve çoğalıyor. Bitki ise bu bakteriler için gerekli ekosistemi oluşturuyor. Böylece bitkiler ve bakteriler arasında simbiyotik bir sistem elde ediliyor.

Geleceğin süper bitkileri

Neoplants, gelecekte hava arıtma işini doğrudan metabolizmasıyla yapacak şekilde genetik olarak modifiye edilmiş bitkiler üretmeyi planlıyor. Daha uzun vadede ise küresel ısınmayla bağlantılı sorunlarla mücadele etmeyi hedefliyorlar. Torbey, ağaçların CO2 yakalama kapasitesini artırmayı planlarken, Mora kuraklığa daha dayanıklı tohumlar geliştirmeyi umuyor. Neo Px'in vizyonu ve ekibin bilimsel uzmanlığı, Google ürün müdürü Vincent Nallatamby'yi de girişime yatırım yapmaya yöneltti.

Evinizin yeni sakini: Neo Px

Vincent Nallatamby, kendi bakteri takviyeli pothos bitkisine sahip. San Francisco’daki oturma odasında birçok ev bitkisi arasında fark edilmeden duruyor. Nallatamby, Neo Px'in teknolojik bir nesne gibi evine getirmekten memnun olduğunu ve karısını ikna etmekte zorlanmadığını belirtiyor. Neo Px, iç mekan hava kirliliğiyle mücadelede devrim yaratma potansiyeline sahip yeni nesil bir bitki olarak öne çıkıyor. Şimdilik ABD pazarında satışa sunulan bu süper bitki, gelecekte evlerimizin vazgeçilmez bir parçası haline gelebilir. Kim bilir, belki de bir gün hepimiz birer Neo Px’e sahip olacağız.

Neo Px, biyomühendislik ve genetik modifikasyonun doğaya nasıl uygulanabileceğinin ve çevresel sorunlara çözüm sunabileceğinin bir örneği olarak dikkat çekiyor. Bu yenilikçi bitki, hava kirliliğiyle mücadelede önemli bir rol oynayabilir ve daha temiz, daha sağlıklı yaşam alanları yaratabilir.

Editör: Ömer Faruk Bostancı