Gazze - İsmail Abusselam Ahmed Haniye, işgal altındaki Aşkalon’dan zorla sürgün edilen bir ailenin çocuğu olarak Gazze’deki Şati Mülteci Kampı’nda dünyaya geldi. Haniye, küçük yaşlarından itibaren Filistin bağımsızlık hareketinin içerisinde yer aldı ve bu mücadelede önemli bir figür haline geldi.

Çocukluk yıllarından direnişe

Haniye’nin çocukluk yılları, Filistin hareketinin Yasir Arafat liderliğinde İsrail'e karşı sertleşen mücadelesiyle geçti. Bağımsızlık davasına olan bağlılığı, çocukluk yıllarında şekillendi. Üniversite yıllarında ise daha sonra birlikte Hamas’ı kuracakları kadroyla tanıştı ve Birinci İntifada’da arkadaşlarıyla birlikte sokaklarda yer aldı.

Tutuklanmalar ve mücadele

1989 yılında işgalin soğuk yüzüyle tanışan Haniye, peş peşe üç kez tutuklandı ve son tutuklanmasında üç yıl boyunca İsrail zindanlarında kaldı. Bu süreçte Hamas’ın kurucusu ve akıl hocası Şeyh Ahmet Yasin ile yakın çalıştı. Yasin’in 2004 yılında İsrail saldırısında hayatını kaybetmesine kadar onun en yakınındaki isimlerden biri oldu.

Suikast girişimleri ve direniş

Filistin topraklarının işgalden arındırılması ve bağımsız bir Filistin Devleti kurulmasını amaç edinen Hamas, kurulduğu günden bu yana İsrail’in hedefinde oldu. Haniye de birçok suikast girişimine maruz kaldı. İlk suikast girişimi 1980’lerin sonunda İsrail hapishanelerinde düzenlendi. 6 Eylül 2003’te aralarında Şeyh Ahmed Yasin'in de bulunduğu bazı Hamas liderlerine yönelik İsrail saldırısından kurtulmayı başardı.

20 Ekim 2006’da ise El Fetih ile Hamas hareketleri arasında yaşanan silahlı çatışma sırasında Haniye’nin konvoyu Gazze’de saldırıya uğradı. Son olarak, İsrail, geçtiğimiz yıllarda Gazze’de yaptığı saldırılarda Haniye’nin evini bombalayarak bir suikast girişiminde daha bulundu.

Hain siyonist saldırı

Filipinler'e yeni nesil KF-21 savaş uçağı teklifi: Hava gücünü yenileme çabaları Filipinler'e yeni nesil KF-21 savaş uçağı teklifi: Hava gücünü yenileme çabaları

Haniye, hain bir siyonist saldırı sonucunda İran’da kaldığı konuta yapılan bir füze saldırısı sonucu şehit oldu. Fakat yaşamı ve mücadelesi gibi şehadetide Filistin halkının bağımsızlık azmini ve kararlılığını yansıtmaktan geri kalmadı.
 

Editör: Ömer Faruk Bostancı