Harran Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ve Harran Ören Yeri Kazı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Önal, alandaki kazı çalışmalarının yoğunlaştığını ve kilisenin Harran Ulu Camisi'nin 200 metre kuzeyinde bulunduğunu belirtti. Prof. Dr. Önal, kilisenin bir bölümünü kazdıklarını ve yapının oldukça büyük olduğunu ifade etti. Kilisenin kuzey nefinde yapılan çalışmalarda büyük bölümü ortaya çıkarıldı. Bazilika planlı kilisenin, sütun başlıklarında akantüs motifleri bulunuyor.

Tarih ve yapı özellikleri

Kilisenin 5. yüzyıla, Doğu Roma dönemine ait olduğu düşünülüyor. Prof. Dr. Önal, kilisenin Güneydoğu'nun en büyük katedrallerinden biri olduğunu ve uzunluğunun 70 metreden fazla olduğunu belirtti. Kazılarda camdan yapılmış mozaik tesseraların bulunduğunu ve bu mozaiklerin duvarlarda ve kemerlerde kullanıldığını açıkladı. Kilisenin tabanında da mozaiklerin bulunması bekleniyor.

Tarihsel yıkım ve deprem izleri

Kilisenin, Moğollar tarafından yakılıp yıkıldığını ancak sonrasında bir depremle zarar gördüğünü belirten Önal, kilisenin kuzey nefinin duvarının tamamen blok halinde yan yatmış olduğunu ve bu durumun deprem izlerini açıkça gösterdiğini ifade etti.

Diğer çalışmalar

Erzurum'da 5 tarihi tabya daha koruma altına alınacak Erzurum'da 5 tarihi tabya daha koruma altına alınacak

Harran'daki medresede de kazı ve restorasyon çalışmaları devam ediyor. Ulu Cami'nin restorasyonunun tamamlandığını ve ziyaretçilere açıldığını belirten Prof. Dr. Önal, Harran'ın kadim güzelliklerinin gün yüzüne çıkarılmasından büyük memnuniyet duyduklarını söyledi.

Editör: Ömer Faruk Bostancı