Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izni, Valilik ve İl Özel İdaresi'nin desteğiyle yürütülen çalışmalar, Van Müze Müdürlüğü başkanlığında gerçekleştiriliyor. İlk aşamada, arkeologlardan oluşan 16 kişilik ekip tarafından alanda temizlik yapıldı.

Çalışmalar ve hedefler

Arkeolojik kazılarda, kalenin tarihi yapılarının gün yüzüne çıkarılması ve alanın bir kısmının rekreasyon alanına dönüştürülerek ziyarete açılması planlanıyor. İl Kültür ve Turizm Müdürü İdris Ağacanoğlu'ndan bilgi alan Vali ve Belediye Başkan Vekili Ali Çelik, kalenin tarihin ilk dönemlerinde yerleşim yeri olduğunu belirtti. Çelik, önceki yıllarda bulunan stellerin geçmiş topluluklara dair veriler sağladığını ve jeoradar çalışmalarıyla alanın altındaki boşlukların ve yapıya ilişkin verilerin tespit edildiğini ifade etti.

Gelecek planları

Ali Çelik, alanı arkeopark olarak gelecek nesillere aktarmak istediklerini belirterek, "Burası görüntü olarak seyir zevki veren bir alanda bulunuyor. İnşallah burayı kendi formatına uygun bir düzenlemeyle Hakkarililerimizin, ülkemizin hizmetine sunarız. Tarihi mekanların restorasyonu, ortaya çıkarılması, görünür kılınması çok değerli." dedi.

Tarihsel önemi ve kazı detayları

Van Müze Müdürlüğü'nde görevli arkeolog Orhan Çetin, alanın 13. yüzyıldan 19. yüzyıla kadar Hakkari Beyleri'nin ikamet merkezi olarak kullanıldığını belirtti. Çetin, kalenin üst kısmının Orta Çağ'a tarihlendiğini, ancak kuzey eteklerindeki buluntuların Son Tunç ve Erken Demir Çağı'na kadar uzandığını söyledi. Çalışmaların ilerlemesiyle alanın niteliği ve kullanım amacının daha net tespit edileceğini ekledi.

Bolu'da JAK timi Zafer Bayramı'nı göl yüzeyinde açılan Türk bayrağıyla kutladı Bolu'da JAK timi Zafer Bayramı'nı göl yüzeyinde açılan Türk bayrağıyla kutladı

Gelecek planları ve turizm potansiyeli

Çetin, "Kazılarda mahzen ya da koridor olabileceğini düşündüğümüz bir alan var. Bu alanın üzerindeki beton blokları kaldırarak altındaki yapının niteliğini anlamlandırmak için çalışıyoruz. Ayrıca sondaj çalışmaları da yapılacak. Hedefimiz, Hakkari halkı ve bölgeye gelecek yerli ve yabancı turistlerin ziyaret edebileceği bir arkeopark ve rekreasyon alanı oluşturmak." şeklinde konuştu.
 

Editör: Ömer Faruk Bostancı