Sasa Polyester, Eksun Gıda, Burçelik, Yünsa, Türkiye Sigorta, Lokman Hekim, Ege Profil, Coca-Cola, Merit Turizm, Pera Yatırım Holding, Servet GYO, Cw Enerji ve Adel Kalemcilik gibi şirketlerin yüksek oranlı bedelsiz sermaye artırımı başvuruları yatırımcıların dikkatini çekti.

Bedelsiz sermaye artırımı nedir?

Bedelsiz sermaye artırımı, şirketlerin iç kaynaklarını kullanarak ortaklarına bedelsiz hisse senedi dağıttıkları bir sermaye artırımı yöntemidir. Şirketler, bu yöntemi tercih ederek hisse senetlerinin likiditesini ve değerini artırmayı, vergi avantajlarından yararlanmayı ve enflasyondan korunmayı hedefler.

Bedelsiz sermaye artırımına katılma şartları

Bedelsiz sermaye artırımına katılmak için, bölünme tarihinden önce şirketin hisse senedine sahip olmak yeterlidir. SPK’dan onay alan şirketler, bölünme tarihlerini belirler ve bu tarihten önce hisse senedi bulunan yatırımcılar, bedelsiz sermaye artırımına otomatik olarak katılır. Yatırımcıların herhangi bir ek işlem yapmasına gerek yoktur, hak kazanılan lotlar otomatik olarak hesaplara yansıtılır.

SPK onay süreci

Migros'tan İzmir Enternasyonal Fuarı'nda çeşitli etkinlikler Migros'tan İzmir Enternasyonal Fuarı'nda çeşitli etkinlikler

SPK’nın bedelsiz sermaye artırımı başvurularını ne zaman onaylayacağına dair kesin bir tarih yoktur. Başvurular, SPK’nın işlem sırasına ve başvuru detaylarına göre değerlendirilir ve onay süreci bazen haftalarca sürebilir.
 

Editör: Ömer Faruk Bostancı