Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, milattan önce 15. yüzyıla tarihlenen ve Akadça çivi yazısıyla yazılmış tabletin bulunduğunu duyurdu. İlk incelemelere göre, tabletin içeriğinde o dönemde yapılan mobilya alışverişlerine dair detaylı kayıtlar yer alıyor.
Ersoy, bu tabletin Geç Tunç Çağı'nın ekonomik yapısını ve devlet sistemini anlamak için önemli bir kaynak olacağını belirtti. Ayrıca, bu tarihi eserin bulunmasında emeği geçen Kültür ve Turizm Bakanlığı Kazılar Daire Başkanlığı ekiplerini tebrik etti ve Anadolu'nun zengin mirasını gelecek nesillere aktarmak için titizlikle çalıştıklarını vurguladı.

6 bin yıllık mühendislik harikası: Dolmen de Menga 6 bin yıllık mühendislik harikası: Dolmen de Menga

Tablet, Geç Tunç Çağı'nın ekonomik ve yönetim yapısına ışık tutacak bilgileri barındırıyor. Johns Hopkins Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Jacob Lauinger ve doktora öğrencisi Zeynep Türker tarafından incelenen tabletin 4,2 ile 3,5 santimetre ölçülerinde, 1,6 santimetre kalınlığında ve 27,85 gram ağırlığında olduğu belirtildi. İlk satırlarında, ahşap masa, sandalye ve tabure gibi mobilyaların alımına dair kayıtlar bulunuyor. Dil bilimciler, tabletteki rakamlar ve alıcılar hakkında detaylı çalışmalarına devam ediyor.

Editör: Ömer Faruk Bostancı