ABD Adalet Bakanlığı yetkilisi, "Boeing, Adalet Bakanlığı'nın iki ölümcül 737 MAX kazasıyla bağlantılı soruşturmasını çözmek için bir dolandırıcılık komplosu suçunu kabul etti" dedi. Bu anlaşma, federal bir yargıcın onayını gerektirecek. Anlaşma kapsamında, Boeing’in 243,6 milyon dolar para cezası ödeyeceği ve programlarının güvenliğini ve kurallara uyumunu artırmak için 455 milyon dolar yatırım yapacağı belirtildi.

Gelecek ihaleler üzerindeki etkisi

İtalya'dan AB'ye benzinli araç yasağını erteleme talebi İtalya'dan AB'ye benzinli araç yasağını erteleme talebi

Haberde, Boeing’in suçlamaları kabul etmesinin, gelecekte devletten büyük ihaleler alma olasılığını tehlikeye atabileceği kaydedildi. Bu durum, şirketin itibarını ve finansal durumunu önemli ölçüde etkileyebilir.

Önceki gelişmeler

Agence France-Presse'in aktardığına göre, Boeing, ABD Adalet Bakanlığı ile anlaşmaya varıldığını doğruladı. Daha önce ABD Adalet Bakanlığı, Boeing’in 737 Max jet uçaklarının 2018 ve 2019 yıllarında karıştığı ölümcül kazaların ardından varılan dolandırıcılıkla mücadele uyum programına ilişkin anlaşmaya uymadığı gerekçesiyle şirkete karşı suç duyurusunda bulunmaya karar vermişti.
Bu gelişmeler, Boeing’in 737 MAX uçaklarıyla ilgili süregelen sorunlarını ve bu sorunların hem şirketin güvenilirliği hem de havacılık güvenliği üzerindeki etkilerini yeniden gündeme taşıdı. Boeing’in, bu anlaşma ile güvenlik ve uyum konularında önemli adımlar atacağı ve bu adımların şirketin gelecekteki operasyonlarına nasıl yansıyacağı merak konusu.

Editör: Ömer Faruk Bostancı