1950'lerin sonları ve 1960'ların başlarında, ABD ve Sovyetler Birliği, süper güçler arası rekabetin yaşandığı Soğuk Savaş dönemindeydi. Bu dönemde, Sovyetler Birliği, 4 Ekim 1957'de ilk yapay uydu olan Sputnik 1'i fırlattı ve uzay yarışını başlattı. Sputnik 1'in başarısı, Sovyetler Birliği'nin kıtalararası nükleer füze gönderme kabiliyetini de ortaya koyuyordu.
Sputnik 1'in fırlatılmasının ardından, Sovyet kozmonot Yuri Gagarin, 12 Nisan 1961'de Vostok 1 aracıyla uzaya çıkan ilk insan oldu. Bu gelişme, ABD'nin uzay programlarını hızlandırmasına yol açtı. Yaklaşık bir yıl sonra, ABD Başkanı John F. Kennedy, Ay'a insan gönderme hedefini açıkladı.

Meksika'da yargı reformunu protesto eden yüzlerce kişi Senato binasına girdi Meksika'da yargı reformunu protesto eden yüzlerce kişi Senato binasına girdi

Apollo 11 ve Ay inişi

ABD, 20 Temmuz 1969'da Apollo 11 göreviyle Ay yüzeyine ilk insanlı inişi gerçekleştirdi. Neil Armstrong ve Buzz Aldrin, Ay yüzeyine iniş yaparken, Michael Collins komuta modülünde kaldı. Armstrong ve Aldrin, Ay yüzeyinde toplam 21,5 saat geçirerek 47,5 kilo Ay toprağı ve kaya örneği topladı. Bu görev, Uzay Yarışı'nı fiilen sona erdirdi.

Roscosmos'un abulü

Rusya Federasyonu Devlet Duması'nda konuşan Roscosmos başkanı Yuri Borisov, ABD'nin Ay'a iniş yaptığını resmen kabul etti. Borisov, "Amerikalıların Ay'da olup olmadığına gelince, paylaşmam gereken bir gerçek var. Bu konuyla şahsen ilgileniyordum. Bir keresinde, astronotların keşif gezileri sırasında geri getirdikleri Ay toprağının bir kısmını bize verdiler" dedi.

Rusya Bilimler Akademisi tarafından analiz edilen bu Ay örnekleri, gerçek Ay materyali olarak teyit edildi. Bu bilimsel doğrulama, Apollo görevlerinin, özellikle de Temmuz 1969'daki Apollo 11 görevinin tarihi kayıtlarını da destekliyor.

Editör: Ömer Faruk Bostancı