Resmi açıklama talebi
Dendias, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ve Dışişleri Bakanı Yorgos Yerapetritis’in bilgilendirildiğini aktararak şu açıklamayı yaptı:
"Bugün Savunma Bakanlığı’nda Fransa’nın Atina Büyükelçisi Laurence Auer ile bir araya geldim. Görüşmede, Fransa’nın da içinde bulunduğu konsorsiyum tarafından Türkiye’ye Meteor füzelerinin satılacağına dair bilgiler hakkında resmi bir açıklama talep ettim."
“Stratejik ilişkilerle bağdaşmıyor”
Dendias, Yunanistan’ın bu ihtimale güçlü şekilde karşı olduğunu vurgulayarak bu kararın Fransa ile süregelen stratejik ilişkilerle çeliştiğini dile getirdi:
"Fransa Büyükelçisi’ne, böyle bir ihtimale Yunanistan’ın güçlü şekilde karşı olduğunu ifade ettim. Bunun, iki ülke arasındaki bugüne kadar süregelen mükemmel stratejik ilişkilerle bağdaşmadığını vurguladım."
Fransa’nın rolü ve Yunanistan’ın talepleri
Yunanistan, kısa süre önce Fransa’dan 24 adet Rafale savaş uçağı tedarik etmiş ve 2021 yılında stratejik ortaklık anlaşması imzalamıştı. Atina yönetimi, Paris’in Meteor füzelerinin Türkiye’ye satışına karşı çıkmasını talep ediyor.
Meteor füzesi; İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, İspanya ve İsveç’in iş birliğiyle geliştirildiği için Fransa’nın satışa müdahale etme yetkisi bulunuyor.
Meteor Füzelerinin Teknik Özellikleri
- Görüş Ötesi Havadan Havaya Füze (BVRAAM) sınıfında.
- Katı yakıtlı ramjet motoru sayesinde Mach 4’ün üzerinde hıza ulaşabiliyor.
- 100 kilometreden fazla menzili ve gelişmiş hedef takip kabiliyeti ile dikkat çekiyor.
Türkiye’nin planı ne?
Türkiye, Meteor füzelerini İngiltere’den tedarik etmeyi planladığı Eurofighter Typhoon savaş uçaklarında kullanmayı hedefliyor. Ayrıca, yerli alternatifleri geliştirme çalışmalarını da sürdürüyor.
Fransa’nın nasıl bir karar alacağı ve Türkiye’ye Meteor füzesi satışının gerçekleşip gerçekleşmeyeceği önümüzdeki günlerde netlik kazanacak.