Deniz, kara, hava ve uzay platformlarında faaliyet gösteren CTech, İngiltere’de düzenlenen Farnborough Uluslararası Havacılık Fuarı’nda, yerli ve milli kara kutu modelini tanıttı. 2005 yılında İstanbul’da kurulan ve şu anda Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ) iştiraki olarak faaliyet gösteren CTech’in, havacılık kazalarına karşı geliştirdiği bu kara kutu büyük ilgi topladı.

Yerli kara kutunun özellikleri

Yerli kara kutu, havacılık kazalarına karşı üstün koruma sağlayacak şekilde tasarlandı. Ürünün dış muhafazasında kullanılan özel kompozit malzeme, dayanıklılığı artırıyor. Ayrıca, su altı konum belirleyici verici sayesinde, kaza sonrası suya düşen kutunun yeri kolayca tespit edilebiliyor.

Veri aktarımı ve soğutma sistemi

Apple Store kapatıldı! iPhone 16 Lansmanı öncesi zam beklentisi gündemde Apple Store kapatıldı! iPhone 16 Lansmanı öncesi zam beklentisi gündemde

Kara kutu, ethernet arayüzü ve CTech yazılımı sayesinde uçuş sonrası tüm verilerin analiz edilmesine olanak tanıyor. Ürün, herhangi bir fan veya iklimlendirilmiş ortama ihtiyaç duymadan çalışabiliyor. Özel geliştirilmiş soğutma sistemi, her türlü kanatlı hava aracına bu kara kutunun entegre edilmesini ve kullanılmasını sağlıyor.

Gelecek planları

CTech’in geliştirdiği yerli kara kutunun, yakın tarihlerde Türk hava araçlarına entegre edilmesi ve kullanılmaya başlanması bekleniyor. Bu yenilik, havacılık güvenliğine katkı sağlayacak önemli bir adım olarak görülüyor.

Editör: Ömer Faruk Bostancı