ABD merkezli Center for a New American Security (CNAS), "Drone Proliferation Dataset" adlı raporunda silahlı insansız hava araçlarının (SİHA) küresel tedarik pazarını inceledi. Raporda, Türkiye'nin son yıllarda dünyanın en büyük SİHA tedarikçisi konumuna geldiği vurgulandı.

CNAS raporunda, ABD’nin dron pazarındaki hakimiyetinin artık geçmişte kaldığına dikkat çekildi ve bu alandaki rekabetin Türkiye ve Çin arasında sürdüğü belirtildi. Türkiye’nin son birkaç yılda SİHA pazarında tartışmasız bir lider haline geldiği ifade edildi.

Son 30 yıl içinde insansız hava araçları teknolojisinde büyük gelişmeler yaşandı. İsrail ve ABD'nin geçmişteki pazar hakimiyeti azalırken, Çin, Türkiye ve İran gibi ülkeler düşük maliyetli askeri dronlar üreterek bu alanda önemli oyuncular haline geldi. Türkiye, özellikle son dönemde küresel İHA pazarında dikkat çekici bir yükseliş sergiliyor.

Arçelik, Mısır'daki yeni fabrikasını açıyor Arçelik, Mısır'daki yeni fabrikasını açıyor

Raporda, ABD'nin Füze Teknolojisi Kontrol Rejimi'ne (MTCR) sıkı bağlılığının, Çin ve Türkiye gibi rakiplerin ortaya çıkmasına zemin hazırladığı belirtiliyor. Ayrıca, 2022 yılında altı yeni ülkenin askeri insansız hava aracı satın aldığı ve bunların tamamının Türkiye'den alınan Bayraktar TB2 insansız hava araçları olduğu vurgulanıyor.

Türkiye'nin uluslararası İHA pazarındaki başarısı, Libya, Karabağ ve Ukrayna savaşlarındaki etkili performanslarıyla daha da pekişti. Ayrıca, Türkiye'nin kısa teslim süreleri, uluslararası alanda tercih edilme sebeplerinden biri olarak öne çıkıyor.

Editör: Ömer Faruk Bostancı