Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, Serap Aslan A. adlı işçi, maaşına yapılan yıllık yüzde 5,3 oranındaki zammı yetersiz buldu. Bunun üzerine işyerindeki yönetici ve işçilere, "Merhabalar, bana verilen zam oranını zarf içinde insan kaynaklarına iade ediyorum. Bu oranı kim ya da kimler belirlediyse aralarında paylaşsınlar, bilgilerinize." şeklinde bir e-posta gönderdi. Bu e-posta nedeniyle iş akdi feshedilen Aslan, kıdem ve ihbar tazminatının ödenmesi için Çatalca 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne başvurdu.

Mahkeme, e-postanın işverenin veya yetkili temsilcilerin onur ve saygınlığına zarar verebileceğini öne sürerek, işten çıkarmayı haklı buldu ve tazminat talebini reddetti. Serap Aslan A, bu karara karşı Yargıtay 9. Hukuk Dairesi'ne itiraz etti, ancak itiraz reddedildi. Bunun üzerine AYM'ye bireysel başvuruda bulundu.

Terör örgütü PKK/KCK'ya yönelik "Gürz-30" operasyonlarında 40 şüpheli yakalandı Terör örgütü PKK/KCK'ya yönelik "Gürz-30" operasyonlarında 40 şüpheli yakalandı

AYM, başvurucunun ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar vererek, Serap Aslan A'ya 30 bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmetti. Kararın bir örneği, yeniden yargılama yapılmak üzere Çatalca 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne gönderildi.

Kararda, başvurucunun maaş zam oranından duyduğu memnuniyetsizliği uygun bir üslupla ifade ettiği, bunun ise işverenin şeref ve itibarına zarar vermediği vurgulandı. İfade özgürlüğünün demokratik toplumların temeli olduğuna ve devletin bu özgürlüğü en yüksek şekilde koruması gerektiğine dikkat çekildi. Mahkemenin, ifade özgürlüğü ile iş yerindeki düzen ve disiplin arasında adil bir denge kuramadığı ifade edildi.

Editör: Ömer Faruk Bostancı