Merkezi Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de bulunan Türk Kültür ve Miras Vakfı'nın başkanlığına, Kasım 2023'teki Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Devlet Başkanları Konseyi 10. Zirvesi'nde atanan Eski Kazakistan Kültür Bakanı Aktotı Raimkulova, Vakfın faaliyetleri kapsamında bulunduğu Kazakistan'da AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Raimkulova, Vakfın amacının Türk dünyasının çeşitli alanlardaki kültürel mirasını korumak, restore etmek ve yaygınlaştırmak olduğunu belirtti. Üye ülkelerin uzmanlarını bir araya getirerek sahada birlikte çalışma deneyimi oluşturduklarını vurgulayan Raimkulova, "Ülkelerimizde tarih, arkeoloji, mimarlık, sanat ve folklor gibi alanlarda iyi yetişmiş uzmanlarımız mevcut. Dolayısıyla ortak kültürel mirasımızı korumak için onların tecrübelerine ihtiyacımız var." dedi.

Bu bağlamda, Kazakistan'ın Yedisu Vadisi'nde bulunan Tamgalı petrogliflerinin UNESCO Dünya Miras Listesi'ne dahil edilmesinin 20. yıl dönümü vesilesiyle Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan'ın önde gelen tarihçi, arkeolog ve restoratörleri için bu bölgeye bilimsel bir gezi düzenlediklerini ve uzmanların değerlendirmelerini kayda aldıklarını aktardı.
Raimkulova, TDT İstanbul Zirvesi'nde devlet başkanlarının verdiği doğrudan talimat üzerine Türk dünyasının somut ve somut olmayan kültürel mirasının listesi ile kataloğunu hazırladıklarını belirtti. "Bunun için Türk devletlerinden uzmanların yer aldığı bir çalışma grubu oluşturuldu ve çalışmalara başlandı. Türk dünyasının somut ve somut olmayan kültürel mirasının listesi ve kataloğu hem dijital hem de basılı olacak." ifadelerini kullandı.

Fayed ailesi skandalı: Lady Diana'nın hayatına düşen göktaşı Fayed ailesi skandalı: Lady Diana'nın hayatına düşen göktaşı

Vakfın ayrıca "istişare konseyi platformu" oluşturma görevini üstlendiğini belirten Raimkulova, "Konsey, üye ülkelerimizin UNESCO milli komisyon üyeleri, TDT, Türksoy, Türk Akademisi ve TÜRKPA temsilcileri ile her ülkeden 2-3 uzmandan oluşacak. Konsey her 3 ya da 6 ayda bir toplanarak çalışmalarımızın koordinasyonunu sağlayacak. Örneğin, Türk Akademisi bir arkeolojik kazı çalışması yürüttüyse, Vakıf olarak biz oranın restorasyonunu üstleneceğiz. Böylece çalışmalarımızın etkinliğini artırmayı hedefliyoruz." dedi.
Vakfın bünyesinde ilk kez Türk Dünyası Restoratörler Konseyi'ni kurduklarını söyleyen Raimkulova, "Eserlerimizin inşa edilme yöntemleri ve kullanılan malzeme, Batı ve Doğu'daki diğer eserlerden farklı. Kültürel mirasımızı korumak için birbirimizin tecrübesine ihtiyaç var. Amacımız, restoratörler havuzu oluşturmak. Çünkü ne yazık ki usta isimler aramızdan ayrılıyor ve onların deneyimlerini gençlere aktarmak lazım." dedi.

Raimkulova, UNESCO örneğinde "Türk dünyasının kültürel mirasının korunmasına ilişkin sözleşmenin" kabul edilmesi için yasal temelin oluşturulmasına yönelik çalışmalara da başladıklarını duyurdu.
Bu yıl hayata geçirmeyi planladıkları projeler hakkında da bilgi veren Raimkulova, İstanbul'da Türk dünyasından restoratörler için özellikle saray restoratörlüğü alanında eğitim düzenleyeceklerini belirtti. Ayrıca, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) ile işbirliği çerçevesinde Almatı'daki Ulusal Kütüphane'de muhafaza edilen 12. yüzyıla ait Kur'an-ı Kerim'in restorasyonu temelinde eğitim programı düzenleyeceklerini ve Kaşgarlı Mahmud'un kaleme aldığı ilk Türkçe sözlük olan Divanu Lügati't Türk'ün yazılışının 950. yıl dönümü dolayısıyla UNESCO'da uluslararası bir konferansa ev sahipliği yapacaklarını belirtti.
 

Editör: Ömer Faruk Bostancı