Kocaeli'de "Perseid meteor yağmuru" antik su kemerinden gözlemlendi Kocaeli'de "Perseid meteor yağmuru" antik su kemerinden gözlemlendi

Heraion-Teikhos Antik Kenti Kazı Başkanlığı ile Tekirdağ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi iş birliğiyle Trak Kralı Kersebleptes'in bal mumundan heykeli yapılacak. Antik kentte bulunan Trak uygarlığına ait çeşitli eserlerin sergilendiği müze, yerli ve yabancı turistler tarafından yoğun ilgi görüyor.

Tekirdağ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi Müdürü Abdulgani Tarkan, yaptığı açıklamada, Heraion-Teikhos Antik Kenti'nden çıkarılan eserlerin Trak yaşamını anlatması açısından büyük önem taşıdığını belirtti. Müzede Trak uygarlığına ait çeşitli eserlerin bulunduğunu ve bunların arasında en dikkat çekici olanın Trak Kralı Kersebleptes'in iskeleti ve değerli eşyaları olduğunu vurguladı.

Tarkan, 1998 yılında yapılan kazılarda krala ait iki tacın bulunduğunu ve bu tür eserlerin dünyada nadir olduğunu dile getirdi. Müzede sergilenen eserler arasında Traklara ait takılar, sikkeler, silahlar ve kabartmaların da bulunduğunu aktaran Tarkan, ziyaretçilerin bu eserlere büyük ilgi gösterdiğini ifade etti.

Trak Kralı Kersebleptes'in iskeletinin 1998 yılında yapılan restorasyon çalışmalarının ardından müzeye taşındığını ve Prof. Dr. İlter Uzel tarafından yapılan etlendirme çalışmasıyla kralın heykelinin yapıldığını belirten Tarkan, şimdi ise Kersebleptes'in bal mumundan bir heykelinin daha yapılacağını açıkladı. Heykelin Karaevli Mahallesi'nde yapılacak olan karşılama merkezinde sergileneceğini ve ziyaretçileri tarih ve kültür ile buluşturacağını söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteğiyle Karaevli Mahallesi'nde bulunan kazı alanının ören yeri olarak ziyarete açılması için çalışmaların sürdüğünü belirten Tarkan, Trak Kralı Kersebleptes'in heykelinin yapımı için devam eden çalışmaların büyük bir titizlikle yürütüldüğünü ifade etti.
 

Editör: Ömer Faruk Bostancı